Siyaset AP’den Erdoğan’a özgür basın vurgusu

AP’den Erdoğan’a özgür basın vurgusu

26.11.2008 - 02:18 | Son Güncellenme:

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk ve beraberindeki heyet, dün Başbakan Erdoğan’la görüştü. AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Swoboda, Erdoğan’a Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili tedirginliklerini dile getirdi

AP’den Erdoğan’a özgür basın vurgusu

BAHAR BAKIR Ankara

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hannes Swoboda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Türkiye’de daha özgür bir basın görmek istiyoruz” dedi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Swoboda ve beraberindeki heyet, dün Erdoğan ile görüştü.

‘Reformlar aksıyor’
Edinilen bilgiye göre, Erdoğan’a Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili tedirginliklerini dile getiren Swoboda, “Türkiye’de daha özgür bir basın görmek istiyoruz” mesajını verdi.
Swoboda’nın Erdoğan’a, Türkiye’nin sadece iç siyasi meselelere odaklanarak reform gündemini aksatmaması gerektiğini vurguladığı da öğrenildi.
Babacan da, dün Tacikistan ve Kırgızistan ziyareti öncesinde Türkiye’de bulunan AP heyetinin Türkiye’deki temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
AP’nin, bir Türkiye raporu hazırladığını hatırlatarak, AP heyetinin Türkiye’yle ilgili genel bir intiba edinmek için geldiğini belirten Babacan, şunları söyledi:
“Umarız ki önümüzdeki dönemde çıkacak rapor, Türkiye’nin gerçekleri ile örtüşen, objektif değerlenmeleri içeren bir rapor olur.

‘Hedef aşındırılmasın’
AP Türkiye’den en çok reformların hızlı bir şekilde devam etmesini istiyor.
Ama bizim onlardan beklentimiz de müzakere süreci ile ilgisi olmayan siyasi konuların önümüze engel olarak çıkarılmaması, teknik olarak hazır olan fasılların hızla açılması ve Türkiye’nin tam üyelik hedefinin asla ve asla aşındırılmamasıdır.”

Haberin Devamı

Lagendijk: Laf var, adım yok
AB-Türkiye Karma Parlamentosu Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, reformlar konusunda çok fazla konuşulduğunu ama atılan adımların o kadar da fazla olmadığını belirtti. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi heyeti için Sheraton Oteli’nde resepsiyon düzenledi. Lagendijk, resepsiyonda Milliyet’e açıklamalarda bulundu. Lagendijk, Başbakan Erdoğan’la görüşmesinde, kendisine reformlar konusunda çok fazla konuşulduğunu ama atılan adımların o kadar da fazla olmadığını belirtti. Lagendijk, Erdoğan’a, ifade özgürlüğü ile ilgili fazla adım atılmadığını söylediğini ve örnek olarak Youtube internet sitesindeki yasağı hatırlattığını vurguladı. Lagendijk, “Youtube hâlâ kapalıyken, ifade özgürlüğünden nasıl bahsedeceksiniz?” diye konuştu.