Siyaset ‘Artık uzay vakti geldi’

‘Artık uzay vakti geldi’

25.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Milli teknoloji hamlesi vizyonuyla Türk gençleri uzay yarışının öncü aktörleri olsun istiyoruz, evet artık o vakit geldi” açıklamasının ardından “Milli Uzay Programı” genelgesi yayımlandı.

‘Artık uzay vakti geldi’

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Kabine toplantısı sonrası “Evet artık o vakit geldi. Milli Uzay Programı’mız çerçevesinde 1 Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz” açıklamalarının ardından dünkü Resmi Gazete’de Milli Uzay Programı Strateji Belgesi konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın imzasını taşıyan genelgede, uzaya erişim ve uzayın kullanımında bağımsızlığın güvenceye alınmasının, uzay ekosisteminin güçlendirilmesinin, uzayın toplum yararına kullanılması imkanlarının geliştirilmesinin, küresel uzay pazarından giderek daha fazla pay alınmasının, uzayın barışçıl amaçlarla kullanımını destekleyen uluslararası iş birliği imkanlarının geliştirilmesinin; uzay stratejisinin verimli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesinin Türkiye için büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “2022-2030 yıllarını kapsayan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi hazırlanmış olup Başkanlığın resmi internet sitesinde (www.tua.gov.tr) yayınlanacaktır. Milli Uzay Programı Strateji Belgesi kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım ilgili kurum ve kuruluş kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Haberin Devamı

Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise şöyle;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak.

Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak.

Yükseköğretim kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak.

Çok iyi derecede İngilizce bilmek.

Boy uzunluğu: 149,5-190,5 santimetre, Kilo: 43-110 kilogram.

Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak. Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak,

Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak,

Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak.

Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak. Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak.

Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak. Epilepsi, titreme, MS, inme gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.

Haberin Devamı

150 kişi uzay sırasına girdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gönderilecek Türk vatandaşı için başvuruların başladığını söyledi. Varank, “Şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı 150” dedi. Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen ‘Sanayinin Liderleri Programı’nın tanıtım toplantısında konuştu. Varank, uzaya.gov.tr sayfasını 2.7 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek “23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar bu adresten başvuruları kabul edeceğiz” dedi. Adayların 149.5-190.5 santimetre boy olması gerektiğini hatırlatan Varank, “Eğer şartları sağlasaydım başvurmayı düşünürdüm. Bugüne kadar hep boydan kaybeden ben, yaş kriterinden dolayı eleniyorum” dedi.