Siyaset Avukatlık Yasası değiştiriliyor

Avukatlık Yasası değiştiriliyor

06.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, Meclis Başkanlığı'na sunduğu yeni yasa teklifine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği (TBB) hesabına aktarılan ödeneğin barolara dağıtımında puanlama esas alınacak.

Avukatlık Yasası değiştiriliyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ile 44 milletvekilinin imza attığı "Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife göre; herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek. Hakim ve savcılar ve adayları hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanlar, görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu kişilere avukatlık stajı boyunca aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak ve bu dönemde yıllık izinlerini kullanabilecek.

Haberin Devamı

Teklifle çoklu baro düzenlemesinin yasalaşması sonrası aynı ilde birden fazla baronun bulunması sebebiyle yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmelerde de değişikliğe gidildi.

‘İkinci baro’ detayı

Buna göre; birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak. Yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmeler, TBB tarafından oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından TBB hesabına aktarılan ödeneğin barolar arasındaki dağıtım esasları da yeni teklifle düzenleniyor. Buna göre ödenekten gönderilen paraların barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak. Her baroya öncelikle beş temel puan verilecek. Sonrasındaki puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınacak.

 

Yazarlar