Siyaset ‘Ayasofya’nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun’

‘Ayasofya’nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun’

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümünü yayımladığı mesajla kutladı.

‘Ayasofya’nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun’

ANKARA Milliyet - Erdoğan, yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazının görüntülerinin de yer aldığı videolu paylaşımda bulundu. “Medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolü olan Ayasofya’nın Dirilişi bir kez daha hayırlı olsun” ifadesini kullanan Erdoğan, “Bizlere bu günleri gösteren Rabb’imize hamdolsun... İnşallah bu ulu mabedin kubbelerinden ezanların, salavatların, hatmi şeriflerin sesleri kıyamete kadar eksik olmayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Oktay: Minnet borçluyuz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Twitter hesabından videolu paylaşımda bulunarak “Ayasofya Camii’nin aslına rücu etmesi bizim mefkuremiz ve gençlik hayalimizdi” dedi. Oktay, “Hamdolsun ibadete açıldığı günleri gördük, Fatih Sultan Mehmed Han’ın ruhu şad olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Ayasofya Camii’mizin ibadete açılmasında emeği olan herkese minnet borçluyuz” değerlendirmesini yaptı.

‘Ayasofya ve Kariye Türkiye’nin mülküdür’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile Kariye Camisi’nin Türkiye’nin mülkü olduğunu ve tarihi, kültürel ve dini değerler bağlamında titizlikle korunduğunu belirtti.  Bilgiç, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’nin Genişletilmiş 44. Oturumu’nda “İstanbul’un Tarihi Alanları” ile ilgili kabul edilen karar hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Haberin Devamı

Dünya Miras Listesi’ndeki “İstanbul’un Tarihi Alanları”nın bileşenleri arasında yer alan Ayasofya-i Kebir Camii ile Kariye Camisi’nin hukuki süreç sonunda Danıştay kararıyla camiye çevrildiğini hatırlatan Bilgiç, “Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülküdür ve tarihi, kültürel ve dini değerler bağlamında titizlikle korunmaktadır... Ayasofya ve Kariye’nin hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir... Bundan tam bir yıl önce ibadete açtığımız Ayasofya Camii’nin vakfiyesine uygun şekilde hizmet vermesi, bir hakkın teslimi ve ülkemizin hükümran hakkını kullanmasından ibarettir...” Yanıtta, Türkiye’nin, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin İstanbul’un tarihi alanlarına yönelik kararının konuyla ilgili maddelerini reddettiği vurgulandı.