Siyaset AYM’den Demirtaş için dikkat çeken hak ihlali kararı

AYM’den Demirtaş için dikkat çeken hak ihlali kararı

27.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili dikkat çekici bir karara imza attı.

AYM’den Demirtaş için dikkat çeken hak ihlali kararı

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara -  AYM, katıldığı mitingde terör örgütü lehine slogan atılması ve pankart açılması nedeniyle Demirtaş hakkında verilen “kovuşturmanın ertelenmesi” kararını “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlali saydı. 2010’da Demirtaş’ın genel başkanı olduğu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Şırnak’ın Silopi ilçesinde anayasa değişikliği referandumu ile ilgili miting düzenledi. Demirtaş’ın konuşması sırasında terör örgütü bayrağı açılması ve terör örgütü lehine sloganlar atılması nedeniyle 2016’da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame düzenledi. Demirtaş’ın, kanuna aykırı duruma geldiği hâlde toplantıdan ayrılmayarak kanuna aykırı toplantı düzenlemek ve yönetmek suçunu işlediği öne sürüldü. Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi ise isnat edilen suça ilişkin “kovuşturmanın ertelenmesi” kararı verdi. Karara itirazı reddedilen Demirtaş, 2017’de AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Yeniden yargılanacak

Başvuruyu 15 Haziran’da görüşen AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine
karar verdi.

Kararda, ‘kovuşturmanın ertelenmesi’ kararı nedeniyle Demirtaş’ın üç yıl denetim altına alındığı, tekrar bir toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılıp mahkûm olması durumunda, ceza yargılamasının devam etmesi ve yargılama sonucunda başvurucunun ceza alması ihtimalinin bulunduğu vurgulandı. Karar, ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Silopi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.