Siyaset Babacan: Reformlar devam edecek

Babacan: Reformlar devam edecek

05.11.2008 - 18:28 | Son Güncellenme:

.

Babacan: Reformlar devam edecek

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Roma’da düzenlenen 5. Türk-İtalyan Forumu’nda yaptığı konuşmalarda ikili ilişkilerin gelişmesine dikkati çekerlerken, iki bakanın ortak basın toplantısına ise AB Komisyonu’nun bugün yayımladığı İlerleme Raporu ile ABD seçimleri damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Babacan, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği hedefleyen süreçte reformları sürdürmeye devam edeceğine değinerek, "Türkiye olarak bizler reformları AB istiyor diye değil, halkımızın yararına olduğu için yapıyoruz. Türkiye, AB’ye tam üyeliği hedefliyor. Reformlar devam edecek" dedi.

Frattini ise Türkiye’nin bölgede önemli bir stratejik ülke olduğuna işaret ederek, "İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeye devam edecek. Türkiye’nin üyeliği bir sorun değil, Avrupa’yı güçlendirecek çözümün de bir parçasıdır" diye konuştu.

Babacan, İlerleme Raporu’nun detaylı biçimde incelenmesinin ardından her yıl olduğu gibi rapora ilişkin Türkiye’nin cevabının gelecek haftalarda AB’ye sunulacağına değinirken, Frattini, Türk kamuoyunda AB konusundaki heyecanın canlı tutulması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye’nin üyeliği sadece Türklerin değil, Avrupa Birliği’nin çıkarları açısından da önemli" dedi.

Haberin Devamı

ABD başkanlık seçimlerini Barack Obama’nın kazanmasını ise Babacan, "ABD ve dünya açısından önemli bir tarih" diye nitelerken Frattini ise "ABD’nin yeni başkanı Obama, Avrupa ve İtalya’nın en önemli müttefiki olacaktır" diye konuştu.

Türkiye-İtalya ilişkilerinin her alanda gelişmekte olduğuna dikkati çeken iki bakan, iki ülkenin 12 Kasım 2008’de İzmir’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Silvio Berlusconi’nin de katılacağı hükümetlerarası konferans düzenlenmesini kararlaştırmasını da ilişkilerdeki gelişmenin somut bir göstergesi olarak yorumladılar.