Siyaset ‘Barajın düşürülmesi Meclis’e gidecek’

‘Barajın düşürülmesi Meclis’e gidecek’

19.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  Hayati Yazıcı, seçim kanunu çalışmaları ile ilgili “Hazırladığımız metinde 10 ile 15 madde arasında bir içerik de olacak. Diğer detayları ortağımız ile görüştükten sonra kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

‘Barajın düşürülmesi Meclis’e gidecek’

Yazıcı, seçim kanunu çalışmalarını bitirme aşamasında  olduklarını, MHP ile görüştüklerini ve nihai görüşmelerin henüz tamamlanmadığını anlattı. Baraj ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları olduğunu ifade eden Yazıcı, seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye düşürülmesi konusunda görüşler bulunduğunu belirtti. Barajın düşürülmesinin teklif edileceğini kaydeden Yazıcı, “Barajın 10’dan 7’ye düşürülmesi Meclise gidecek. Komisyon var, genel kurul var. Nihai kararı genel kurul ve Meclis oluşturacak.” dedi.

Haberin Devamı

Anayasa çalışmaları

Son günlerde seçim barajının geleceği ve gelmeyeceği yönünde eleştiriler olduğunun altını çizen Yazıcı, “Hem siyasi partiler kanununda hem seçim mevzuatı kanununda teknik düzenleme olarak ifade edebileceğimiz düzenlemeler de var. Bu aşağı yukarı hazırladığımız metinde 10 ile 15 madde arasında bir içerik de olacak. Diğer detayları ortağımız ile görüştükten sonra kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Anayasa değişikliği çalışmalarının da akademisyenler düzeyinde yapıldığını, siyasi kimlikli kişiler içerisinde kendisinin de yer aldığını kaydeden Yazıcı, hazırlanan taslağın baştan sona gözden geçirildiğine değinerek “Ne var ne yok, derseniz bunları paylaşmam doğru olmaz. Kesinleşmiş bir durum yok. Oradaki konuşmalar, değerlendirmeler, eleştirilere göre yeniden bir redakte  edilecek, gözden geçirilecek ve tekrar oturup baştan sona gözden geçireceğiz” dedi. Anayasa değişikliği için sayısal çoğunluğun Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nda olmadığını anımsatan Yazıcı, “Bir uzlaşı olursa anayasa yapımı söz konusu olacak. Uzlaşma olmazsa millete arz edeceğiz. Millet de bunu takdir edecek” ifadelerini kullandı.