Siyaset Barış arayışında kararlıyız

Barış arayışında kararlıyız

22.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı Diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında Öcalan’ın mesajı Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Öcalan mesajında süreci aksattığı için hükümeti eleştirdi... Komplolara ve provokasyonlara karşı örgütü ve tabanı uyardı...

Barış arayışında kararlıyız

Diyarbakır’daki nevruz kutlamalarına Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesaj damgasını vurdu. Tahminlerin aksine ılımlı ve yapıcı bir dil kullanan Öcalan, mesajında, darbelere karşı, “Radikal demokrasi” vurgusu yaptı. Öcalan, komplolara ve provokasyonlara karşı ise örgütü ve tabanı “sorumlu bir dil ve üslup” kullanmaları konusunda da uyardı.
Sürecin en önemli aşamasının yıldönümünde Diyarbakır’daki nevruz alanında yine 1 milyonu aşan, 2 milyonu bulduğu söylenen kalabalık, coşkuyla nevruzu kutladı. Kutlamada, merakla beklenen Öcalan’ın gönderdiği mektup Kürtçe ve Türkçe okundu. Mektubu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder okudu. Buldan‘ın Kürtçe, Önder’in ise Türkçe okuduğu mektupta, sürecin devamı için kapıyı açık tutan Öcalan, şu mesajları verdi:
DAYANIŞMA RUHUYLA OLALIM: Yüreğinde barışa bir yer açan, sesimize kulak veren herkesi, tüm Türkiye’yi asırların dayanışma ruhuyla bir olmaya çağırıyorum. Dünya medeniyetler tarihine beşiklik etmiş, kardeş Ortadoğu ve Asya halklarının da bayramını kutluyorum. Hepinize yürek dolusu selamlarımı gönderiyorum. Sevgili Türkiye halkı! Tarih bize göstermiştir ki eğer kararlı bir barış önderliği sergilenmezse tarihsel sorunlar bildiğini okur ve genellikle çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler.
Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur. Son nevruzdan bugüne yaşadığımız güncel, somut durum tam da çatallaşmaya başlayan bu yol ayrımını ifade etmektedir. Ya son 200 yıllık kapitalist moderniteye dayalı komplocu-darbeci rejim kendini yeniden restore ederek sürdürecektir ya da tarihsel rotasına oturtulmuş Türk-Kürt ilişkileri en kapsamlı demokratik reformlardan geçerek demokratik anayasal bir rejimle komplocu-darbeci mekanizmaları parçalayarak çözümlenecektir. Bütün ara yollar ve geçici biçimler artık miyadını doldurmuştur.
MÜZAKERE BAŞLASIN: Şu ana kadar yürütülen bir diyalog süreciydi ve önemliydi. Bu süreçte iki taraf da birbirlerinin iyi niyetini, gerçekçiliğini, yeterliliğini test etmiştir. Bu testten hükümetin ağırdan alma, tek taraflı yürütme, yasal temelden kaçınma ve uzatma tutumuna rağmen iki taraf da barış arayışından kararlılıkla çıkmıştır. Gelgelelim diyalog süreçleri önemli olmakla birlikte bir bağlayıcılık içermezler. Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur.
BARIŞ SAVAŞTAN?ZORDUR: Barış savaştan daha zordur ama her savaşın da mutlaka bir barışı vardır. Biz direnirken korkmadık, barışırken de korkmayacağız. Bizim direnişimiz, kardeş halklara karşı değil, hegemonik karakterli, yok sayan, imha eden, inkar eden zulüm düzenine karşı olmuştur. Dolayısıyla barışımız da hükümetler ya da devletler için değil, bu toprakların binlerce yıllık kadim değerlerini özümseyen, dünya kültürel mirasının eşsiz hazırlayıcısı olan Anadolu, Kürdistan ve Mezopotamya halkları içindir.
KOMPLOYA DİKKAT: Bizim büyük barış yolculuğumuz Oslo’dan Paris’e, Gever’den (Yüksekova) Lice’ye, KCK operasyonlarından hasta tutsaklarımıza dönük zalim tutuma varana değin birçok saldırıya maruz kalmıştır. İşte bütün bu kirli oyunları bozan, Uluslararası Gladyo hakimiyetini sarsan ve boşa çıkaracak olan da bu harekettir; yani sizlersiniz.
Türlü biçimlere bürünerek karşımıza çıkan uluslararası komplolara karşı yeterli dikkati göstermek tarihsel sorumluluğumuzdur. Öte yandan sorumlu bir dil ve üslup birçok ırkçı psikolojik harp metotlarını boşa çıkaracağı gibi büyük barışımızın da temel karakteri olacaktır.
BARIŞI SAVUNUN: Irkçı, ayrımcı, üsttenci ve kan kokan nefret söylemlerine karşı, bin yıllık kardeşlik serüvenimizle Türkiye halkları en etkili cevap olacaklardır. Bütün inançların, halkların, kültürlerin ve emeğin kendisini özgür hissedeceği bir özgür ve tam demokratik ülkeye olan inancımla ve en devrimci duygularımla hepinizi selamlıyorum.

Haberin Devamı

Rojava heyeti de konuşma yaptı
- Nevruz kutlamalarında Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’da ilan edilen Cizire Kantonu Özerk Yönetimi Başkanı Ekrem Hıso ile PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah da birer konuşma yaptı. Hıso, Rojava’da ilan edilen özerkliğin tüm Ortadoğu halkları için bir örnek olduğunu ifade etti.
- Mardin Bağımsız Belediye Başkan adayı ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kürtçe konuşmasında, yerel seçimlerin, “Öcalan’ın özgürlüğü için referandum niteliğinde” olacağını söyledi.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuşmasında, “Bizim mücadelemiz Şeyh Said’ten bu yana İbrahimi bir mücadeledir. Gençlere barışı, kardeşliği, eşitçe bir yaşamı miras bırakacağız” dedi.

Haberin Devamı

AKP çözümün önünde engel
Öcalan’ın mesajı öncesinde KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın görüntülü Kürtçe mesajına yer verildi. Süreci Öcalan’ın başlattığını ancak hükümetin buna yanıt vermediğini belirten Bayık özetle şunları söyledi:
“Tek taraflı adımlarla yürümez. AKP hükümeti çözümün olmasını istemiyor. Oyalama, kandırma, seçim için zaman kazanma derken her şeyi seçimlerin önüne kurban etti. Netice almazsak bu Türkiye tarihinin en büyük krizine neden olur. Türkiye’de demokratik süreç gelişmezse bunun temel sebebi AKP olacaktır. Çünkü hükümetin zihniyetinde ve amacında çözüm yoktur. Apo’nun ortaya koyduğu zemini AKP boşa çıkardı. AKP’nin demokratik siyasetle çözümünü istemediği de ortaya çıktı. AKP’nin çözüm önündeki en büyük engel olduğu ortaya çıktı. Bu engel ortadan kaldırılmadan çözüm gelişmez.”

NOTLAR VE İZLENİMLER
Nevruz’a ‘cuma’ arası

- Geçen yılki nevruz kutlamalarında olduğu gibi bu yıl da alana yoğun bir ilgi vardı. Gözlemciler alandakilerin sayısının 1 milyonu aştığı tahmininde bulundu.
- BDP’nin düzenlediği kutlamaların teması “Özgür önderlik, özgür Kürdistan” olarak belirlendi. Kutlamalar, Kürt marşı olan, “Ey Rakip”in okunmasıyla başladı. Bütün program boyunca sahnedeki ekranlardan Öcalan’ın çeşitli görüntülerine yer verildi. Platformda ayrıca ölen PKK’lıların fotoğrafları da yer aldı.
- “Öcalan’ın özgürlüğü için” imza kampanyası standlarının kurulması ilgi çekerken, imza atmak için katılımcılar kuyruk oluşturdu.
- Platforma, “Rojava devrimi, Ortadoğu devrimidir” yazıldı. Rojava’nın üç özerk kantonundan gelen heyete katılımcılar büyük ilgi gördü.
- Kutlamalara; İzlanda, Bolivya, İspanya’dan konuklar ile Danimarka, ABD, Belçika, İtalya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsviçre elçiliklerinden temsilciler katıldı. Rojava’nın Cizîrê Kantonu Başbakanı Husê Alazam, PKK’nın Kuzey Irak örgütlenmesi PÇDK ile KDP temlsilcileri, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani, Talabani’den sonra KYB’nin ikinci adamı olarak bilinen Mele Bahtiyar, Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan ile sivil toplum temsilcileri Nevruz alanındaydı.
- Alandaki bazı katılımcılar üzerine, “Kürdistan” yazılı tişörtler giydi.
- Kutlamalara yabancı basını ilgisi büyüktü. Alanda yerli ve yabancı 300’ü aşkın gazeteci yer aldı.
- Kutlamalarda Dicle Fırat Kültür Merkezi Çocuk Korosu ve Şahiya Strana Grubu’nun ardından Karadeniz’in sevilen müzik grubu Karmate sahne aldı. Grup Lazca ve Kürtçe parçalar da seslendirdi.
- Kutlama alanında cuma namazı da kılındı. Namaz öncesinde Kürtçe hutbe okundu. Bir süre sonra yeniden müzik yayınına başlandı.