Siyaset 'Bölgede barış egemen olsun'

'Bölgede barış egemen olsun'

21.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Erdoğan, El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele ile yaptığı basın toplantısında Rusya-Ukrayna gerilimine değindi. "Gelişmeleri doğru bulmuyoruz" diyen Erdoğan, "Putin ile Zelenskiy’i bir araya getirmek istiyoruz. Bölgede barış egemen olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bölgede barış egemen olsun

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ile görüştü. İki ülke arasında “Ticari ve ekonomik işbirliği anlaşması, savunma sanayi işbirliği alanında niyet mektubu, Türkiye Cumhuriyeti Diplomasi Akademisi ile El Salvador Cumhuriyeti Diplomatik eğitim için uzmanlaşmış yükseköğretim enstitüsü arasında işbirliği mutabakat zaptı, protokol alanında işbirliği mutabakat muhtırası, deniz hukuku alanında işbirliği protokolü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile El Salvador Cumhuriyeti hükümeti arasında mutabakat zaptı olmak üzere 6 anlaşma imzalandı.

Haberin Devamı

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

TEMENNİMİZ PUTİN VE ZELENSKİY’İ GÖRÜŞTÜRMEK: Rusya ile Ukrayna arasındaki bu gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Zira bölgede bir savaş atmosferinin olması, böyle bir psikolojinin olması bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz o ki bir an önce Sayın Putin ile Zelenskiy’i bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek. Bunun için gerek Sayın Putin’in Türkiye ziyareti gerekse benim Ukrayna ziyaretim, bunları çok önemsiyoruz. Önümüzdeki ayın başlarında malum Ukrayna ziyaretim var. Ve Ukrayna ziyaretimle birlikte tabi bu arada Sayın Putin ile olan görüşmelerimizi aynen devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Ama bölgede istiyoruz ki barış egemen olsun, hakim olsun, bölgede bunun dışında farklı olumsuz gelişmeler gerçekleşmesin.

Haberin Devamı

EL TURCO OLARAK TANINIYOR: Devlet başkanı düzeyinde bu ilk resmi ziyaretten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu tarihi ziyaretin ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Değerli dostumun bugünkü ziyaretini ezber bozan nitelikteki bu politikalarının bir yansıması olarak görüyorum. Aile kökleri Filistin’e dayanan ve ülkesinde ‘El Turco’ olarak tanınan Sayın Bukele’nin ziyareti bizler için ayrı bir anlam taşıyor. Esasen kendisinin göreve gelmesinin ardından ilişkilerimizde ciddi bir ivme yakaladık.

Bölgede barış egemen olsun

BÜYÜKELÇİLİK AÇILIŞI İÇİN İADE-İ ZİYARET: Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen El Salvador Ankara Büyükelçiliği’nin resmi açılışı bugün Dışişleri Bakanlarımız tarafından yapıldı. Biz de San Salvador Büyükelçiliğimizi en kısa sürede açacağız ve bugün Dışişleri Bakanı’ma gerekli talimatı verdim. Ve süratle Sayın Başkan da bize en uygun yerde büyükçe bir yer hazırlayacaklar ve orayı kiralamak suretiyle biz de büyükelçiliğimizi açacağız. Büyükelçiliğimizin açılışı sebebiyle de iade-i ziyaretimizi San Salvador’a gerçekleştireceğiz.

HEDEF 500 MİLYON DOLAR: 2020 yılında 27 milyon doları aşan ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene 50 milyon dolara yaklaştı. Yüzde 80 civarındaki bu artış esasen potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla bu rakamı ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki 5 yıllık sürede de 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz.

Haberin Devamı

17 DİPLOMATİK MİSYON: Görüşmelerimizde Orta Amerika özelinde bölgesel meselelerde fikir alışverişinde bulunduk. 15 sene önce bölgede yalnızca 6 olan diplomatik misyon sayımız bugün 17’ye yükselmiş durumdadır. İstanbul’da, El Salvador’da bölge ülkeleriyle ilişkilerimizin tarihine ışık tutacak önemli bir sergiyi açacağız. Sayın Başkan TUSAŞ’ı da ziyaret edecekler. Savunma sanayinde attığımız adımları yerinde görme fırsatını da yakalayacaklar.

'Türkiye önemli bir güç olacak’

El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele, “Biz Türk insanının bir gün dünyayı fethettiğini biliyoruz. O ruh her bir Türk vatandaşının içinde mevcut ve bu ruh tekrar büyüyor. 20 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil, Türkiye hızla büyüyor. Bunu ekonomide ve ihracatta görebilirsiniz, Türk ürünlerinin her yere ihraç edildiğini biliyoruz. El Salvador’da herkes Türk kültürünü, tarihini, Osmanlı İmparatorluğu’nu tanıyor. Bunun sebebi de Türkiye’nin çok hızlı büyümesi, bu da Erdoğan sayesinde gerçekleşti. Güçlü ruhlu insanlarınız var, ama bir lidere de ihtiyacınız var. İyi bir lideriniz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Görüşmede enerji ve inşaat alanında yatırımlar ile savunma sanayi, limanlar gibi konulara da değindiklerini kaydeden Bukele, “Belki El Salvador’un ilk uydusu bir Türk teknolojisi sayesinde olacak. Yapacağımız çok şey var. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Yatırım projelerini görüştük Türk firmalarıyla, El Salvador’da liman projeleri üzerine konuştuk. Bir kanal projesinden bahsettik. Savunma sanayi ekipmanları İHA ve başka ekipmanlar… Biz Türkiye’de gerçekten büyük bir potansiyel görüyoruz. Türkiye şu anda güçlü, ileride daha da büyük bir güç olacak. Dünya için çok önemli olacak ve biz de yanında olmak istiyoruz. Biz Türkiye’nin büyümesinin bir parçası olmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Putin şubatta gelebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şubat ayı içinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ziyaretin Ankara’ya ya da İstanbul’a gerçekleşeceğini, konunun henüz netleşmediğini belirten Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye’nin NATO’daki dostlarının bu temas trafiğini anlamasının önemine işaret ettiler.

İki kitap hediye etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele'ye iki kitap hediye etti. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Erdoğan, "El Salvador Cumhurbaşkanı, dostum Nayib Bukele’ye Daha Adil Bir Dünya Mümkün kitabım ile Dünya Beşten Büyüktür kitabını hediye ettim. Daha adil ve müreffeh bir dünya için hep beraber mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.