Siyaset CHP 4 yıldan sonra yeniden Sosyalist Enternasyonel’de

CHP 4 yıldan sonra yeniden Sosyalist Enternasyonel’de

27.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Sosyalist Enternasyonal arasında 4 yıl önce dönemin yaşanan gerilimin ardından CHP, örgütün yönetimine yeniden aday olmamıştı.

CHP 4 yıldan sonra yeniden Sosyalist Enternasyonel’de

2008 yılında dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal ile Ssosyalist Snternasyonal (SI) arasında yaşanan gerilimin ardından yönetimden ayrılan CHP, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin çatı örgütüne yeniden giriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cape Town’da 29 Ağustos günü toplanacak Sosyalist Enternasyonal’in yönetim kuruluna genel başkan yardımcısı sıfatıyla girmeye hazırlanıyor.
SI’nın 24. Kongresi Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılacak. Yeni yönetimin belirleneceği kongrede CHP, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu, Umut Oran, İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ve PM üyesi Gökçe Pişkin’den oluşan geniş bir heyetle katılacak.

‘CHP şimdi yerini buldu’
Cape Town heyetinde yer alan ve Kılıçdaroğlu’nun adaylık sürecini resmen başlatan Oran, bir grup gazetecinin kongreye ilişkin sorularını yanıtladı. Oran, “Türkiye’ye özgürlüğü, bağımsızlığı, çok partili hayatı ve sosyal demokrasi devrimini getiren CHP, ırk ayrımına dayalı bir tiranlık rejimini yıkan Güney Afrika’da, bölgenin ve dünyanın en güçlü sosyal demokrat aktörlerinden biri olarak yeniden yükseliyor. CHP tam olarak yerini bulmuş durumdadır” dedi.
Oran kongreye ırkçılığa karşı savaşan Güney Afrika Başkanı Zuma’nın temsilcisi olduğu Afrika Ulusal Kongresi’nden, Brezilya’ya, Segolene Royal’in temsilcisi olduğu Fransız Sosyalist Partisi’nden, dünyanın 161 ülkesinden gelen ilerici, demokrat, çoğulcu, sosyal demokrat parti temsilcilerinin katılacağını açıkladı.
CHP sosyal demokrasinin küresel aktörü olma noktasına geldiğini savunan Oran söyle konuştu: “SI baskıcıların değil, tutuklu milletvekillerinden, akıldışı suçlamalarla hapse atılan öğrencilerden, HES’leri savunurken örgüt üyesi olmakla itham edilen köylülere kadar zulme uğrayanların yanında durdu. Dünyanın her kıtasından kınama mesajları gelince, Tayyip Erdoğan SI’nın adını ağzına almaz oldu. Bu çabamız sonunda, bir zamanlar ‘CHP’yi atın AKP olarak biz SI’ye katılalım’ diyen Tayyip Erdoğan da kendi gerçek yüzünü görme fırsatı buldu.”

‘Hedefimiz sosyal demokratlara liderlik’
Oran, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun SI Genel Başkan Yardımcılığı’ndan sonra çok daha artan bir güçle çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çorumlu Mehmetlerin, Bolulu Ayşelerin, Beyrutlu Alilerin hakkını dünyanın her şehrinde biz koruyacağız. Biz misket bombaları ile değil, insan emeğiyle kurulan demokrasilerden yanayız. Yüreğimiz Anadolu’da, gözümüz 360 derece dünyanın her yerinde. Hedefimiz dünya sosyal demokratlarına liderlik yapmaktır.”