Siyaset CHP’den ‘Yeşil Tarife’ karnesi: Normal tarifenin neredeyse iki katı

CHP’den ‘Yeşil Tarife’ karnesi: Normal tarifenin neredeyse iki katı

15.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ağustosta birinci yılını dolduracak olan “Yeşil Tarife” uygulaması hakkında bir karne hazırlayan CHP, uygulamanın 1 Temmuz’da yüzde 24 zamlanarak meskenlerde neredeyse iki kat pahalı duruma geldiğine dikkat çekti

CHP’den ‘Yeşil Tarife’ karnesi: Normal tarifenin neredeyse iki katı

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, önümüzdeki ay birinci yılını dolduracak olan, “Yeşil Tarife” uygulamasının karnesini çıkardı. Akın, “Yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi amacıyla yürürlüğe giren ve gönüllülük esasıyla uygulanan Yeşil Tarifeye bir yıl içinde yapılan zamlar rekor kırdı. 1 Temmuz’da da yüzde 24 oranında zamlanan Yeşil Tarife meskenlerde normal tarifeye göre neredeyse iki kat daha pahalı duruma geldi” dedi.

Haberin Devamı

Akın, iktidarın 1 Ağustos 2020’de uygulamaya koyduğu sistemin bir yılda amacından saptığını ve günümüzde tam anlamıyla bir “cezalandırma tarifesine dönüştüğünü” savundu.

Yüzde 24 zam

1 Temmuz 2021’de yapılan elektrik zammıyla normal tarifede meskenlere yüzde 15 oranında zam yapılırken; Yeşil Tarife’ye ise meskenlere yüzde 24 oranında zam yapıldığına dikkat çeken Akın, Yeşil Tarife’nin ilk kullanıma başlandığı tarihten bugüne kadar yaklaşık yüzde 40 oranında zamlandığını ifade etti.
Uygulamanın amacının yenilenebilir enerjinin kullanımının teşvik edilmesi olduğunu belirten Akın, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gönüllülük esasıyla başlayan Yeşil Tarife ilk kez kullanıma sunulduğunda daha makul düzeyde bir bedelle erişilebilir düzeydeydi. Ancak şimdi mevcut mesken tarifesinin yüzde 98 oranında daha pahalı. Üstelik bu fark yalnızca bir yıl içinde oluştu. Şimdi hangi vatandaş bu tercihi yapabilir? İktidar sanki kimse Yeşil Tarife’yi kullanmasın diye bunu yapıyor. Meskenlerde yüzde 98 daha pahalı olan Yeşil Tarife diğer abone gruplarında da farklı değil. Yapılan son zamla birlikte Yeşil Tarife kullanarak Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumlu bir üretim yapmak isteyen sanayicimiz normal sanayi tarifesine göre yüzde 43 daha pahalı bir faturayla karşılayacak. Ticarethanelerde Yeşil Tarife kullanmak isteyen esnafımız ise ticarethane tarifesine göre yüzde 31 daha fazla fatura ödeyecek.”