Siyaset 'Darbeler devri kapandı'

'Darbeler devri kapandı'

27.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yassıada’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık bu ülkede darbeler devri kapanmıştır. Bunların hâlâ heveslileri var mıdır? Vardır. İçeriden veya dışarıdan. Biz güçlendikçe bu ülkede kimse darbe yapamaz. Bütün mesele bizim güç kazanmamızdır” dedi.

Darbeler devri kapandı

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen yargılamaların yapıldığı Yassıada, yapılan düzenlemelerle ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştü. Adayı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ve gazetecilerle söyleşi yaptı. “Yaslıada” olarak ifade ettiği Yassıada’nın ismini 14 Aralık 2013’te “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirdiklerini anlatan Erdoğan, “Burası, 27 Mayıs 1960 darbesinin sembol mekanlarından biri. Darbenin 59. yıl dönümünde darbenin şehitleri merhum Başbakan Adnan Menderes ile bakan arkadaşları Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu bu adada yargılandı, ne yazık ki İmralı’da da idam edildiler. Yassıada’yı ziyaret ederek sona gelen çalışmaları istedim ki yerinde bir göreyim” dedi. Yargılamanın yapıldığı salonun iç kısmının henüz bitmediğini söyleyen Erdoğan, “Bunu da yıl sonu itibarıyla bitirmiş olacağız. İşletmesi TOBB’a ait olacak. Müsaade ederlerse bazı toplantılarımızı burada yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarih platosu

Erdoğan, şöyle devam etti: “2015 yılında Yassıada’nın Demokrasi ve Özgürlükler Adasına dönüştürülmesini öngören bir proje başlattık. Bu girişimle, 27 Mayıs darbesinin demokrasi şehitlerinin tutulduğu Yassıada, bir tarih platosuna dönüştürülmüştür. Bu projede, Demokrasi Feneri, Sonsuzluk İskelesi, Özgürlük Platformu, Demokrasi Şehitleri Anıtı, kütüphane, müze, konferans salonu, 27 Mayıs canlandırma alanı ve sergi salonları gibi pek çok yapı yer almaktadır.”

‘Hâlâ hevesliler var’

“Siz de siyasi hayatınız boyunca birçok badire atlattınız. Bu adayı dolanırken neler hissettiniz? ‘Türkiye’de darbeler dönemi artık kapanmıştır’ diyebilir miyiz” şeklindeki soru üzerine Erdoğan, “Şu anda bu işareti onun için vermek istedik. Artık bu ülkede darbeler devri kapanmıştır. Burada aslında bunu yapmakla, ‘Bakın sizin darbe yaptığınız yeri biz güllük gülistanlık hale getirdik. Siz darbeciydiniz, biz burayı pırıl pırıl hale getirdik...’ Bunların hâlâ heveslileri var mıdır? Vardır. İçeriden veya dışarıdan. Güçlendikçe kimse bu ülkede darbe yapamaz. Bütün mesele bizim güç kazanmamızdır. Hala birileri Türkiye içinde bakıyorsun ekonomi, bir şeyler hala konuşuyorlar. Hala bir şeyler yapmanın gayreti içerisindeler ama bunlara inşallah bu fırsatı vermeyeceğiz. 23 Haziran’da (İstanbul) Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi var. İlgili ilgisiz, bakın kimler bu işle ilgileniyor. Türkiye seçime giderken hala burayı nasıl karıştıracaklar, bunun hesabı içerisindeler. Kendilerine göre, belediye seçimine giderken merkezi yönetimin ekonomik noktadaki performansını belediyeden almak gibi bir gayretleri var. Belediye başkanının böyle bir görevi yok, o merkezi yönetimin görevi. Size ne? İşi bu tarafa doğru kanalize etmenin gayreti içerisindeler” dedi.

Haberin Devamı

Darbeler devri kapandı

MENDERES SİLÜETİ

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın logosunu tanıtan Erdoğan, logonun yatay görüntüsünde merhum Başbakan Adnan Menderes’in silüetinin görüldüğünü açıkladı.

Darbeler devri kapandı

DEMOKRASİ FENERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adadaki 24 metre yükseliğindeki Demokrasi Feneri’nin İstanbul kıyılarıyla Adalar’a yansıyan bir ışık kaynağı olarak demokrasiye olan saygı ve inancı canlı tutacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Sivriada’ya amfi tiyatro

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakınlardaki Sivriada’ya da ilişkin “Sivriada’da bir amfi tiyatro yapabilirsek burası süper bir şey olur. O taş ocağı zaten tamamen avuç içi gibi olmuş. Onu bir amfi tiyatro haline getirdiğimiz zaman orası muhteşem bir şey olur. Birçok etkinliklerde burayla bağlantılar da kurulabilir. Buradaki bağlantılar kurulmak suretiyle Sivriada’yı da çok çok önemli bir cazibe merkezi haline getirebileceğimize inanıyorum. Bunu da başarmamızda çok büyük fayda var” diye konuştu.

‘CHP anlayışını burada görecekler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerin adaya taşınarak “Burada neler olmuş, Türkiye’nin demokrasi tarihinde neler var? Bunun arkasında kimler var? Milli irade burada nasıl dar ağacına çekilmiş” konularında bilgilendirileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Bunun arkasında kimler var? Bunlar ortaya konulmalı. Özellikle bir CHP anlayışının ne olduğu burada bizzat yerinde görülmüş olacak. Hakimin şu ifadesi önemli; bizi buraya gönderen irade derken, o irade kim? Bu irade, o irade ne yapıyor? Böyle emretmiş. Böyle emrettiği için de bir ülkenin Başbakanı’na, Dışişleri Bakanı’na, Maliye Bakanı’na burada idam kararı veriliyor. Ondan sonra da İmralı’da idam ediliyorlar. Bunu nesiller bilecek ki, ona göre milli iradenin değeri, kıymeti ortaya çıksın. Yoksa atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Bizim artık buna, bu kuşaklarla beraber ‘dur’ dememiz lazım. Bunların artık silinip gitmesi lazım.”

Haberin Devamı

Darbeler devri kapandı