Siyaset Derhal harekete geçilecek

Derhal harekete geçilecek

07.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, CHP’nin dokunulmazlıklara ilişkin teklifinin bugün kendisine ulaşmasını beklediğini ifade ederek, “Bu teklif geldikten sonra ister olumlu, ister olumsuz cevap gelmiş olsun derhal harekete geçilecek” dedi

Derhal harekete  geçilecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıklar konusunda tutumlarının açık ve net olduğunu ifade ederek bugün CHP’den gelecek cevaba göre adım atacaklarını söyledi. Davutoğlu, Türkiye ile AB arasındaki göçmenlerin iadesine ilişkin anlaşmanın uygulanmaya başlanmasının ardından kaçak göçmenlerin sayısının da oldukça azaldığını, mekanizmanın işlediğini vurguladı.

Davutoğlu, dün Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Helsinki’de dokunulmazlıklara dair de açıklama yaptı.

Cevap bekliyor
Davutoğlu, dokunulmazlıklar konusunda tutumlarının açık ve net olduğunu, CHP’ye çağrıda bulunduklarını, CHP’den kendilerine iletilen bazı tekliflerin olduğunu hatırlattı. Geçtiğimiz hafta içinde gelen tekliflerle ilgili görüşlerini CHP’ye ilettiklerini aktaran Davutoğlu, “Grup başkanvekilleri ile bir toplantı yaptım. Bu toplantıdan sonra bu konuyla ilgili gecikme olmaması için gerekli talimatları verdik. CHP’nin nihayetinde, zannedersem yarın (bugün) tekliflerini bana iletecekleri bildirilmişti. Bu teklif geldikten sonra ister olumlu, ister olumsuz cevap gelmiş olsun, derhal harekete geçilecek. Olumlu cevap gelirse ortak bir inisiyatif olarak, değilse Ak Parti kendi görüşünü ve teklifini Anayasa Komisyonu’na ve Meclis’e sunacak. Bu konudaki kararlılığımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın” dedi.

‘Hedef 5 milyar dolar’
Türkiye-Finlandiya diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümünde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, bu süreçte iki ülke arasında hiçbir ihtilaf olmadığını söyledi. Davutoğlu, “Ekonomik anlamda büyük bir potansiyel var. Ticari hacmimiz 1,3 milyar dolar ve bu 3 ya da 5 milyar dolara çıkarılabilir” dedi.

‘Mekanizma işliyor’
Davutoğlu, Türkiye ile AB arasındaki göçmenlerin iadesine ilişkin anlaşmanın uygulanmaya başlanmasının ardından kaçak göçmenlerin sayısının oldukça azaldığını söyledi. Geçen yıl ekimde Yunanistan’a günde yaklaşık 6 bin kaçak göçmen geçerken 20 Mart’tan sonra bu sayının 350’ye düştüğünü aktaran Davutoğlu, bu düşüşün anlaşmayla sağlandığını ve sürecin oldukça iyi gittiğini kaydetti. Hafta başında Yunanistan’dan 202 sığınmacı aldıklarını söyleyen Davutoğlu, “Sadece ikisi Suriyeliydi ve 78 kişiyi de üç Avrupa ülkesine gönderdik; Almanya, Hollanda ve Finlandiya. Mekanizma işliyor ve kaçak göçmenlerin sayısı azalıyor” diye konuştu.

Bin sığınmacı alacak
Finlandiya’nın sığınmacı anlaşmasının uygulanması konusunda üzerine düşeni yaptığını belirten Sipila da anlaşma kapsamında Türkiye’den bir grup sığınmacının Finlandiya’ya ulaştığını söyledi. Sipila, “Finlandiya’ya geçen yıl yaklaşık 32 bin sığınmacı geldi. Türkiye’den yaklaşık bin sığınmacı alacağız. Anlaşmamızda, AB’nin Türkiye’den alacağı sığınmacı sayısı ise 72 bin” dedi.

AB üyeliğine destek
Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiği için Finlandiya’ya müteşekkir olduğunu söyleyen ve Finlandiya’nın her aşamada önemli bir rol oynadığına dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın imzalanmasında da Finlandiya’nın büyük destek verdiğini belirtti. Davutoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği için bütün kriterleri yerine getirdiğini ve tam üyelik hakkının olduğunu savunarak, “AB değerlerine bağlıyız ve Türkiye’nin demokratik standartlarının AB’nin demokratik değerlerine uymadığını hiç kimse iddia edemez. Türkiye AB üyesi olmaya hazırdır. Zirveden sonra yeni ivmeyle Finlandiya ve diğer AB ülkelerinin desteğiyle Türkiye bir gün tam üye olacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘İnce’ Rusya politikası
Türkiye’nin yaklaşık 6 ay önce sınırı ihlal eden Rus jetini düşürmesiyle başlayan iki ülke arasındaki kriz sürecinde Davutoğlu, Rusya ile yakın ve komşu olan ülkeleri ziyaretine hız veren bir politika izledi. İki ülke arasındaki krizin arkasından Davutoğlu, Rusya’nın komşusu olan ve arasının iyi olduğu ülkeleri de ziyaret ederken; Azerbaycan, Bulgaristan, Sırbistan, Kazakistan, Ukrayna ve İran’a gitti. Son durağı Finlandiya olan Davutoğlu’nun ikili görüşmelerinde Rusya krizi de görüşüldü. Finlandiya ile Rusya ilişkilerinin de iyi olmadığı bilinirken Finlandiya’nın Rusya’ya karşı Türkiye’yi yanında görmek istediği de belirtiliyor. Öte yandan PKK taraftarı bir grup Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine slogan atarak, Türk heyetini de protesto ederken Finlandiya polisi geniş güvenlik önlemi aldı.

‘WhatsApp diplomasisi dönemindeyiz’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Finlandiya İş Forumu’nda Finlandiyalı işadamlarını Türkiye’ye yatırıma çağırdı ve bürokratik engel ile karşılaşmaları durumunda kendisine cep telefonundan mesaj atmalarını istedi. Davutoğlu, “Dönem SMS, WhatsApp diplomasisi dönemi, yeni bir diplomasi. Engel çıkarsa beni arayın” dedi. Davutoğlu, Finlandiya Tatar Türkleri Toplumu Başkanı Atik Ali ve beraberindeki heyeti de kabul etti. Davutoğlu ayrıca eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ve eski Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ile Ekonomik İşler Bakanı Olli Rehn’le de görüştü.