Siyaset Dış basın: Tarihi bir ziyaret oldu

Dış basın: Tarihi bir ziyaret oldu

08.09.2008 - 00:10 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçını izlemek için Erivan'a gitmesi, yabancı medya kuruluşları tarafından "tarihi ziyaret" olarak tanımlandı

Dış basın: Tarihi bir ziyaret oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçını izlemek için Erivan'a gitmesi yabancı medya kuruluşları tarafından "tarihi ziyaret" olarak tanımlandı.
Fransız AFP ajansı, "Gül'ün tarihi ziyaretinin ardından Türkiye ve Ermenistan yeni bir dönem sözü verdiler" başlığını kullandı.
AFP, Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın diyalog mesajları verdiğine dikkat çekerek, "Ancak, Gül'ün Erivan'daki Hrazdan Stadı’na girişinde, Ermeni taraftarlar tarafından yuhalanması ve ıslıklanması, önlerindeki işin zahmetli olduğunu gösteriyordu" ifadesini kullandı.
Ajans, bazı taraftarların ise siyasi liderlerin uzlaşma mesajını desteklediğini yazdı.

Gürcistan krizi
Reuters, "Futbol diplomasisi Gül'ü Ermenistan'a getirdi" başlıklı haberinde, Ermenistan ile normal ilişkiler kurmanın, Türkiye'nin bölgesel güç rolü açısından büyük önem taşıdığını yazdı.
Reuters, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın, Rusya ile Gürcistan arasında krizin patlak vermesinin ardından güç kazandığını vurguladı.
AP ajansı da "Türk Cumhurbaşkanı'nı Ermenistan'da protestolar karşıladı" başlığını kullandı. AP, Gül ve Sarkisyan'ın kurşun geçirmez bir bölmenin içinde maçı izledikleri stadyumun "soykırım anıtından" yalnızca 500 metre uzaklıkta olduğuna dikkat çekti.

Gül'ün kabul etmesi
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, "Gül'ün Ermenistan'a tarihi bir ziyarette bulunduğunu" belirterek, "iki ülkenin milli takımları arasındaki bir futbol maçının liderleri birleştirdiği" yorumunu yaptı.
Gül'ün daveti, "her iki ülkedeki yoğun muhalefete karşın kabul ettiği" ve ilişkileri iyileştirmek için bir "fırsat" olarak değerlendirdiğini yazdı. Yazıda, Rusya’nın Gürcistan’daki son askeri faaliyetlerinin iki ülke arasındaki "yakınlaşmaya" katkıda bulunduğu yorumu da yapıldı. Gazetede Türkiye’nin Gürcistan krizi karşısında, aralarında Ermenistan’ın da bulunduğu 5 komşu ülkeyle siyasi ve ekonomik bağlantıları cesaretlendirmek için Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisinde bulunduğu belirtildi.