Siyaset 'Dış politikada öncelik Biden'

'Dış politikada öncelik Biden'

02.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cuma hutbesinde Atatürk’ün anılmamasına tepki gösteren Öztrak, Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin de “Çıkan mesajlara baktığımızda daha önce Amerikan hükümetinin ifade ettiği hususların dışında yeni bir şey görmek mümkün değil” yorumunu yaptı...

Dış politikada öncelik Biden

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, dün Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında MYK gündemiyle ilgili bilgi verdi. Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Öztrak’ın açıklamalarından satır başları özetle şöyle:

Haberin Devamı

- DUAYI ÇOK GÖRDÜ: Bu yıl, 29 Ekim cumaya denk geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma hutbesinde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü yine anmadı. Atatürk’ün ruhuna Cumhuriyet Bayramı’nda, bir duayı çok gördü.

- BAKAN KAYIP: Bu hükümet, milletimizi depresyona soktu. Sinir hastası etti. 128 milyar dolar gerçekten millet için harcanmış olsaydı, millet depresyona girer miydi? Bugün hala Merkez Bankası’nın döviz kasası açık vermektedir. 22 Ekim itibarıyla döviz açığı 35 milyar 834 milyon dolar. Merkez Bankası’nın hali ortada. Başkan, AK Parti’nin siyasi komiseri gibi çalışıyor. Oyun esnasında sürekli kural değiştiriyor. Ekonomide tüm bunlar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı kayıp.

-  ZAMLAR YANSIYACAK: Her gün yeni bir zam haberi geliyor. Bu zamlar da iğneden ipliğe her şeye zincirleme yansıyacak. Konut elektriğine zammın eli kulağında. Şekere yüzde 50 zam geleceği yazılıp çiziliyor. Zam gelecek diye şeker satışı durmuş durumda. Sıvı yağ, “sıvı altın” olmuş. Zincir marketlere ceza yağdırıp enflasyonun sorumluluğunu bu marketlere yıkmaya uğraşıyorlar. Her köşe başında bu marketlerin açılmasına izin veren bunlar değil mi? Günah keçisi zincir marketler.

Haberin Devamı

- TEZKERE SORULARI: Suriye krizi, son 10 yıldır ülkemizin kaynaklarını, enerjisini bir vampir gibi emip tüketti. Güney sınırlarımız Peşaver oldu. Antakya’nın hemen yanı başında, İdlib kazanı kaynıyor. Fırat’ın doğusunda ABD, Rusya, PKK ve IŞİD ile karşı karşıyayız. Tezkerede özellikle iki husus çok dikkati çekiyordu. Birincisi Fırat’ın doğusuna yönelik tehdit vurgusu tezkereden çıkarılmış. Bu, Biden ile görüşme öncesi, ABD’yi rahatsız etmemek amacıyla mı yapıldı? Ya da Amerika ile yürütülen başka pazarlıklar mı var? İkincisi, tezkerenin süresi neden iki yıl? Anketlerde ve milletin gözünde eriyen Erdoğan, seçimleri öteleyebilmek için, Suriye’de yeni maceralara mı hazırlanıyor? Mehmetçiğimizin tertemiz kanı üzerinden kendine oy devşirmenin hesaplarını mı yapıyor? Tezkerede yabancı güçlerin, Türkiye’de konuşlandırılmasına izin veriliyor. Kim bu yabancı güç? Bu tezkereyi getirenler bilmelidir ki yarın bir gün Rusya ve rejim güçleri, İdlib’e operasyon düzenlediğinde, burada mukim birtakım kafa kesen radikaller, “Yabancı askeri güç” olarak tarif edilip ülkemiz sınırları içine taşınırsa, bunun adı açıkça millete ihanettir. Suriye krizini halletmenin, ülkemizdeki Suriyelileri evlerine göndermenin zamanı artık gelmiştir.

Haberin Devamı

- BİDEN GÖRÜŞMESİ: Erdoğan için dış politikada tek bir öncelik var, o da ABD Başkanı Biden ile Rusya Başkanı Putin ile baş başa görüşebilmek. Beyefendi Biden ile görüşünce, İklim Zirvesi’nin yapılacağı Glasgow’a da gitmekten vazgeçti. İklim, çevre bahane, Biden ile fotoğraf vermek şahane. Çıkan mesajlara baktığımız zaman daha önce Amerikan hükümetinin ifade ettiği hususların dışında yeni bir şey görmek mümkün değil. Benim bildiğim kadarıyla F-35’ler değil, F-16’lar için kendi meclislerinde ellerinden geleni yapacaklarını söylemiş. Bu bile, F-16 için de mecliste uğraşacaksa bu görüşmelerin sonuçlarının ne olduğunu açık seçik ortaya koyuyor.