Siyaset Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bağdat’ta | Irak’a yalnız değilsin ziyareti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bağdat’ta | Irak’a yalnız değilsin ziyareti

10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Irak Cumhurbaşkanı Salih ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Irak’ın bu kritik dönemde yalnız olmadığını vurguladık” dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bağdat’ta | Irak’a yalnız değilsin ziyareti

Dışişleri Bakanı Mevlüt çavuşoğlu, ABD ve İran’ın karşılıklı saldırıları nedeniyle bölgede artan gerginliğin azaltılması amacıyla dün Bağdat’ı ziyaret etti. Çavuşoğlu, ilk olarak Başbakan Adil Abdulmehdi ile görüştü. Abdulmehdi-Çavuşoğlu görüşmesine Türk ve Iraklı heyet de katıldı. Çavuşoğlu, ziyaretiyle ilgili Twitter’dan da “Kardeş Irak’la ilişkilerimizi ve bölgesel gelişmeleri ele almak üzere Bağdat’tayız” mesajını paylaştı.

Çavuşoğlu, “Abdülmehdi’yle görüşmemizde, zorlu bir dönemden geçen kardeş Irak halkıyla dayanışmamızın ve Irak’a desteğimizin devam edeceğini belirttik. Irak’ı bölgedeki gerginlikten uzak tutabilecek adımları ele aldık” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile de bir araya geldi. Twitter’dan paylaştığı mesajında, görüşmede Salih’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ilettiğini belirten Çavuşoğlu, “Irak’ın bu kritik dönemde yalnız olmadığını vurguladık. Bölgedeki gerginliği azaltmak için beraber yapabileceklerimizi değerlendirdik. Irak’ın birlik ve istikrarına verdiğimiz önemi belirttik” dedi. Çavuşoğlu, Irak’taki temasları kapsamında Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Çatışma alanı değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Irak’ın içinden geçtiği zor günlerde özellikle bu ziyareti gerçekleştirdiğini aktaran Çavuşoğlu, “Biz Irak’ın dış güçlerin çatışma alanı olmasını istemiyoruz” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, “Irak’ın yeniden inşasına yönelik çalışmalarda bazı zorluklarla karşılaşılırken, Irak’ın dış güçlerin yarattığı bu tür gerginlikten etkilenmemesi gerekiyor. Herkesin Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin söz konusu gerginliklerin azaltılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde başından beri çaba sarf ettiğini belirterek, “Başta İranlı ve ABD’li muhataplarımız ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres olmak üzere, diğer ülkelerin liderleri ve dışişleri bakanlarıyla yoğun bir diplomasi yürüttük” diye konuştu.

Güven ve garantör

Çavuşoğlu, Irak ziyareti öncesinde, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile İstanbul’da bir araya geldi. Türkmen lider ile bölgede yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Irak’ın bütünlüğünün teminatı olan Türkmen kardeşlerimizin durumunu görüştük” ifadesini kullanmıştı. Milliyet’e konuşan Salihi de Erdoğan’ın, “Irak Türkmenlerinin selameti de bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemlidir” sözlerine değinerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Irak Türkmenlerinin yanında olduğu cümleler bizim için büyük bir güven ve garantör” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile telefonda görüştü. Türkiye’nin, zor günlerinde Irak halkının yanında olduğunu belirten Çavuşoğlu, Iraklılara destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu’ndan Libya diplomasisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Libya meselesi ele alındı.

Yazarlar