Siyaset Diyarbakır’da bir öğrenci öldürüldü

Diyarbakır’da bir öğrenci öldürüldü

07.12.2009 - 00:11 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da yürüyüş engellenince olaylar çıktı. Göstericiler, polise ve AK Parti binasına taş attı. Bir üniversite öğrencisi öldürüldü

Diyarbakır’da bir öğrenci öldürüldü

DTP’nin, Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını öne sürerek Diyarbakır’da yapmak istediği yürüyüş izinsiz olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Göstericiler polis ve AK Parti İl Başkanlığı’na taşla saldırdı. Polis havaya ateş açtı. Olaylar sırasında silahla vurulan Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Aydın Erdem (23) öldü.
DTP İl Başkanlığı ile E Tipi Cezaevi yakınlarında 10 bin kişi, saat 11.00 sıralarında yürüyüşe geçmek istedi. Polis, izinsiz olduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak’la görüşerek izin istedi. Görüşmeden sonuç alınamazken, grup Öcalan posterleriyle yürüyüşe geçti. Polis, taşlı ve sopalı saldırı düzenleyen göstericileri basınçlı su ve gaz bombasıyla dağıttı. Kaçan göstericiler bu kez AK Parti İl Başkanlığı’na taş attı.

Öğrenciler gazdan etkilendi

Polisin kullandığı gaz bombaları, AK Parti karışısındaki bir dershanede bulunan öğrencileri etkiledi. Polis, Huzurevleri semtindeki göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Olaylar sırasında silahla vurulan Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem öldü. Otopside Erdem’in yakın mesafeden ateşli silahtan çıkan bir merminin sırtından girip kalbinin üzerinden geçerek omuzdan çıktığı ve ölümüne neden olduğu belirlendi. Polis, gözaltına aldığı yaşı küçük göstericileri serbest bıraktı. Emniyet Müdür Yardımcısı Burunak, kendisiyle 3 kez görüşen Demirtaş, Tuğluk ve Baydemir’e, “Miting yapacaksanız başvurunuzu yapın, izin verelim” dedi.

Haberin Devamı

130 gözaltı
HAKKARİ: Kandil ve Mahmur kampından Türkiye’ye gelen 34 PKK’ lıdan 9’u, DTP’nin Şemdinli’de düzenlediği mitinge katıldı. Çıkan olaylarda 8 kişi gözaltına alındı.
ŞANLIURFA: DTP’nin Viranşehir’de düzenlediği yürüyüşte, ön saflarda çocuklar da yer aldı. 200 kişilik grup, yolu trafiğe kapattı. Olaylarda 7 kişi gözaltına alındı.
MARDİN: Nusaybin’de yolu trafiğe kapayan grup, polise taşla saldırdı.
BATMAN: Aralarında DTP Batman milletvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat’ın da bulunduğu 5 bin kişi DTP İl Başkanlığı önünde toplandı. Yürüyüş yapmak isteyen gruba polis izin vermedi ve müdahale etti. Atılan gaz bombalarından Ata da etkilendi. Olaylarda 100 kişi gözaltına alındı.
SİİRT: DTP İl Başkanlığı önünde toplanan bin kişi, Öcalan’ın cezaevi koşullarının düzeltilesini istedi. Yürüyüşe geçen göstericilere polis müdahale etti. 13 kişi gözaltına alındı.
AĞRI: Vali Mehmet Çetin, son bir haftada kentteki olaylar nedeniyle 74 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
ADANA: Polise taş atan iki kişi gözaltına alındı.
İZMİR: Yasadışı gösteri düzenledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı.