Siyaset Dönüşümün rantı vatandaşın olacak

Dönüşümün rantı vatandaşın olacak

14.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap Temel Atma töreninde tepki gösteren vatandaşları dinleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşümle ortaya çıkan rantın bölgede yaşayanların yararına kullanılması için çalıştıklarını söyledi

Dönüşümün rantı vatandaşın olacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin kentsel dönüşüm kavramını “beton ormanına” değil yaşanabilir kentlere” dönüşüm olarak hayata geçirdiğini dile  getirdi. Her kentin kendi rantını yarattığına işaret eden Kılıçdaroğlu

Haberin Devamı

“Rantı yaratan temel unsur da planlamadır. Soru şu, ‘Rantı kimin için  kullanacağız, rantı bir avuç kişi için mi, yoksa o kentte yaşayan insanlar için  mi kullanacağız?’ Biz kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan rantın halk için  kullanılmasını istiyoruz. Bütün amacımız bu çerçeveye dönük” dedi.

Kılıçdaroğlu Ege turunun üçüncü gününe, Buca ilçesindeki Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde esnafı ziyaret ederek başladı. Sohbet  sırasında esnaf yaşadıkları zorlukları anlattı. Kılıçdaroğlu ise bu güçlüklerin üstesinden hep birlikte gelinebileceğine işaret  etti. CHP lideri esnaf ziyaretinin ardından İzmir Sebze ve Meyve  Komisyoncular Derneğince basına kapalı gerçekleştirilen kahvaltıya katıldı.

Kılıçdaroğlu, ardından Karşıyaka’daki Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap Temel Atma törenine katıldı. Türkiye’nin pek çok sorunu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Hemen hemen Türkiye bir  sorunlar yumağı halinde. Ama bu buhrandan Türkiye’yi çıkarma görevi Cumhuriyet  Halk Partisi’nindir, yani bizimdir, yani bu ülkenin hepimizin mutlu olacağı  şekilde şekillendirecek olan parti yine Cumhuriyet Halk Partisidir. Bundan emin  olmanızı istiyorum.”

Haberin Devamı

Başkanlara talimat

Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşümün o bölgede yaşayanları memnun edecek  şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Bunu belediye başkanlarımız yapıyor. Kentsel dönüşümde güveni ve güvenceyi sağlayacak belediyeyi göreceksiniz. Bu da bizim  yaptığımız kentsel dönüşümdür, anlayıştır. Bu kentsel dönüşüm içinde beton  ormanları olmayacak.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de belediye olarak Türkiye’de örnek bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini  söyledi.

Konuşmalar sırasında tören alanında bir grup kentsel dönüşümle mağduriyet yaşadıklarını belirterek sloganlar attı. Gruptan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan, basın mensuplarına  yaptığı açıklamada, Atakent, İnönü, Cumhuriyet ve Örnekköy mahallelerinin bir  kısmında imar değişikliği yapılmak istediğini ancak buna karşı çıktıklarını söyledi.  Hazırlanan imar planına itiraz ettiklerini aktaran Dağhan, Kılıçdaroğlu’nu mahallelerine davet etti.

Haberin Devamı

Yaşanabilir kent

Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde düzenlenen İzmir  Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada,  kentsel dönüşüm konusunda öncelikle “Yaşadığımız kentten memnun muyuz?” sorusunun  yanıtlanması gerektiğini söyledi. CHP’li belediyelerin kentsel dönüşüm kavramını “beton  ormanına” değil “yaşanabilir kentlere” dönüşüm olarak hayata geçirdiğini dile  getiren Kılıçdaroğlu her kentin kendi rantını yarattığına işaret ederek şöyle  devam etti: “Rantsız kent olmaz. Rantı yaratan temel unsur da planlamadır... Soru şu, ‘Rantı kimin için  kullanacağız, rantı bir avuç kişi için mi, yoksa o kentte yaşayan insanlar için  mi kullanacağız?’ Biz kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan rantın halk için  kullanılmasını istiyoruz. Bütün amacımız bu çerçeveye dönük. Kuşkusuz kentte  başka canlılar da yaşıyor. Onların da o kentlerinde olma hakkı var, ağaçların, kuşların...”

Haberin Devamı

CHP lideri çalıştayın ardından imar değişikliğine tepki gösteren vatandaşlarla Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı’nda muhtar Özay Dağhan ve mahalle sakinlerinden belirlenen temsilcilerle görüştü.Kılıçdaroğlu, ziyaret sonrası vatandaşlara yaptığı açıklamada, “Hiç  kimse merak etmesin. Burada yaratılan rantın sahibi sizsiniz. O rantın sahibi siz  olduğunuza göre başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere o rantı size  teslim edeceğiz” dedi.

‘Bunların reform yapacak hali yok, biz yapacağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi reform paketine ilişkin “Bunların ekonomide reform yapacak halleri yok. Dağılmış vaziyetteler” dedi.

CHP lideri, konuya ilişkin yayımladığı video mesajında vatandaşa, “Bize inanın ve güvenin. Reform nasıl olurmuş, halkın çıkarı nasıl korunurmuş, işsize iş nasıl bulunurmuş o bizim işimiz, onu biz yapacağız” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından, “Saraylardan reformlar, ancak bu kadar olabiliyor” notuyla paylaştığı videoda, şu ifadeleri kullandı:  “Sevgili halkım ekonomik paket açıkladılar. Kaçıncı biliyor musunuz? 23’üncü paket. Sözde ekonomide reform yapacaklar. Allah aşkına bu pakette ‘işsize iş bulacağız’ diye bir cümle var mı? Hiçbir Osmanlı padişahına nasip olmayan saraylarda oturuyorlar, ona yakın sarayda oturuyorlar. Peki bu saraylarla ilgili tek cümle bir tasarruf var mı? Yok. Hadi onlardan da vazgeçtik, Beşli çeteye dünyanın parasını ödüyoruz oradan bir tasarruf var mı? Oradan da yok. Bunların ekonomide reform yapacak halleri de yok. Dağılmış vaziyetteler. Bize inanın ve bize güvenin. Reform nasıl olurmuş, halkın çıkarı nasıl korunurmuş, işsize iş nasıl bulunurmuş o bizim işimiz onu biz yapacağız.”