Siyaset "Ege dostluk denizi olmalı"

"Ege dostluk denizi olmalı"

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kardak çevresinde önceki gün yaşanan gerginliğin ardından Yunanistan Başbakanı Çipras’la telefonda görüşen Yıldırım, “Çipras’a gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke için daha hayırlı olacağını açık sözlülükle ifade ettik” dedi.

Ege dostluk  denizi olmalı

Başbakan Binali Yıldırım, Ege’nin dostluk denizi olması gerektiğini belirterek, Ege Denizi’nin gerek Türkiye’nin gerekse Yunanistan’ın refahı için daha verimli bir şekilde kullanılmasının gerekli olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Yıldırım, resmi ziyaret gerçekleştireceği Belarus’un başkenti Minsk’e hareketinden önce dün Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı. Kardak Kayalıkları çevresinde Yunan ve Türk Sahil Güvenlik botları arasındaki sıcak temas üzerine Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras ile yaptığı telefon görüşmesini değerlendiren Yıldırım, Çipras ile Yunanistan’ın Kıbrıs çevresindeki petrol hidrokarbon araştırması teşebbüsünü konuştuğunu söyledi. Yıldırım, Çipras’a bu girişimin doğru olmadığını, adadaki çözümün nihayetlendirilmeden bu gibi girişimlerin ve özellikle itilaflı alanlarda sürdürülmesinin olumsuz sonuçlara sebep olacağını söylediğini vurguladı. Yıldırım, özetle şunları kaydetti:

GERGİNLİKLERDEN UZAK KALINMALI: Değerli mevkidaşıma ben şunu söyledim; ‘Her türlü sorunu diyalogla konuşarak, görüşerek çözebiliriz’. Gerginliklerden uzak kalınmasının iki ülke ilişkileri açısından daha hayırlı olacağını açık sözlülükle kendisine ifade ettik. Birtakım sahada karşılıklı ithamlar var, ihlallerin gerek havada gerek denizde karasularında yapıldığına yönelik. Bu ihlallerin olmaması için sadece Türkiye’nin dikkatli olması yetmiyor. Yunanistan’ın da dikkatli olması ve ihtilaf alanlarından uzak durmaları gerekir. Bundan sonrası daha sakin, karşılıklı anlayış içerisinde ve sürekli iletişim hattının açık olmasıyla, siyasi ve diplomatik alanda çözülmesi yönünde bir mutabakata vardık. Ege Denizi’nin, Türkiye ile Yunanistan arasında bir ‘dostluk denizi’ olması gerekir. Ege’nin gerek Türkiye’nin gerekse Yunanistan’ın refahı için daha verimli bir şekilde kullanılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ege’de iki ülkenin paylaşacakları, ayrışacakları konulardan daha fazladır.

Haberin Devamı