Siyaset Erdoğan, Bosna Hersek’ten Karadağ’a geçti: Salgın döneminde dayanışmamız arttı

Erdoğan, Bosna Hersek’ten Karadağ’a geçti: Salgın döneminde dayanışmamız arttı

29.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyanın ağır bir imtihandan geçtiği salgın döneminde, Türkiye ile Karadağ’ın karşılıklı dayanışma ve iş birliğini daha da artırdıklarını vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti

Erdoğan, Bosna Hersek’ten Karadağ’a geçti: Salgın döneminde dayanışmamız arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan ülkesi Karadağ’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Türkiye’nin tarihten gelen bir sorumluluğu olduğunu, bunun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini belirten Erdoğan, “Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti. Bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim” dedi. Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ile yaptığı ortak basın toplantısında, tüm dünyanın salgın sebebiyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde, Karadağ ile karşılıklı dayanışma ve iş birliğini daha da artırdıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Bosna Hersek’teki resmi temaslarını tamamlamasının ardından dün TC-TUR uçağıyla Karadağ’a geçti. Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı Rezidansı’nda tören düzenlendi, iki ülkenin milli marşları çalındı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı. Erdoğan ve Cukanoviç’in birbirine heyetlerini tanıtmasının ardından aile fotoğrafı çekildi. Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı. Tören sonrası iki Cumhurbaşkanı heyetleriyle görüşmeye geçti.

‘İyi ki de gelmişiz’

Erdoğan ile Cukanoviç’in yaptığı baş başa görüşmenin ardından da ortak basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, dost ve müttefik Karadağ’a ilk resmi ziyaretinin mutluluğu içinde olduğunu söyledi. Geçen haziranda düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Cukanoviç’e “Karadağ’ı ziyaret edeceğine” dair söz verdiğini belirten Erdoğan, “Geciktim, gelemedim ama ilk fırsatta artık pandemi falan dinlemeyeceğim ziyaretimi gerçekleştireceğim demiştim. Şimdi bu ziyareti gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. İyi ki de gelmişiz. Bu güzel manzaranın içerisinde böyle bir basın toplantısını yapıyor olmak bize ayrı bir memnuniyet veriyor” dedi.

‘Dostluk pekişti’

Tüm dünyanın salgın sebebiyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde, Karadağ ile karşılıklı dayanışma ve iş birliğini daha da artırdıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Karadağ’a gönderdiğimiz sağlık yardımları ve Karadağ’ın vatandaşlarımızın tahliyesinde tarafımıza gösterdiği kolaylıklarla aramızdaki dostluk daha da pekişti. Sayın Cumhurbaşkanı ile bugünkü görüşmede, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma yönündeki irademizi teyit ettik. Ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum... Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığı, ticaret hacmimizin aslında artmasını sağlıyor. Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.”

Haberin Devamı

‘Takdirle izliyoruz’

Erdoğan, şunları kaydetti: “Balkanlar’ın ve Avrupa’nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ, barış ve istikrara ciddi katkılar sağlıyor. Karadağ, farklı dini ve etnik toplulukların birlikte yaşama kültürü bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor. Karadağ’ın, Balkanlar’daki barışçıl politikalarını, tüm bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirme gayretlerini, bölgesel kuruluşlarda oynadığı aktif rolü, Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumları ile bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdirle izliyoruz. Karadağ’ın, NATO üyeliğine güçlü destek verdik. Avrupa Birliği’ne üye olmasının da tüm bölgenin barış ve refahına katkı sağlayacağına samimiyetle inanıyoruz.”

Karadağ Cumhurbaşkan Djukanovic de Erdoğan’ın ziyaretiyle Karadağ’ı onurlandırdığını belirterek “Türkiye ile Karadağ, dostane ilişkilere sahip iki ülke. Karadağ’ın NATO üyeliği sayesinde Türkiye ile müttefik de olduk” dedi.

‘Türkiye’nin Balkanlar’da tarihi sorumluluğu var’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ’da bulunmaktan bahtiyarlık duyduğunu dile getirerek, Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını, Sultan 2. Abdülhamit ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayanan bir geçmişin olduğunu kaydetti. Erdoğan, Türkiye’nin ayrıca Karadağ’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu anımsattı.
Erdoğan’a, konuşmasının ardından “Türkiye’nin Balkan ülkelerinde izlediği politikanın bölge ülkelerinin güvenini artırdığını görüyoruz. Bu konuda neler söylersiniz?” sorusu yöneltildi. Türkiye’nin Balkan ülkelerinde tarihten gelen bir sorumluluğu olduğunu belirten Erdoğan, bu sorumluluk gereği yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaret ettiklerini söyledi.