Siyaset Erdoğan’dan Ayasofya eleştirilerine tepki: Çatlak seslerin bir kıymeti yok

Erdoğan’dan Ayasofya eleştirilerine tepki: Çatlak seslerin bir kıymeti yok

13.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Danıştay’ın kararının maşeri vicdanı rahatlatan müspet bir adım olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçerden ve dışarıdan çıkan çatlak seslerin hiçbir kıymetiharbiyesi yok. Diğer ülkelere ancak alınan karara saygı göstermek düşer” dedi.

Erdoğan’dan Ayasofya eleştirilerine tepki: Çatlak seslerin bir kıymeti yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “1934’te Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi, milletimizin içini acıtan bir karardı. Danıştay’ın kararını maşeri vicdanı rahatlatma adına müspet bir adım olarak görüyoruz. Dava sürecinde içerden ve yurt dışından çıkan çatlak seslerin ise hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur. Diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düşer” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kriter dergisinin yeni sayısında, SETA Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

BAŞARININ ALTINDA FETÖ TEMİZLİĞİ VAR: 15 Temmuz’la birlikte FETÖ’cü unsurlar TSK’dan büyük oranda temizlendi. İçerideki hainler tasfiye edilince ordumuz adeta kendini yeniden buldu. Silahlı Kuvvetlerimizin terörle mücadeleden yurt dışı operasyonlara kadar farklı cephelerde imza attığı başarıların altında, bünyesinde yapmış olduğu bu temizlik vardır. Emniyet teşkilatımızda da benzer durum söz konusudur.

15 TEMMUZ’UN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ CHP: 27 Mayıs’ın da 28 Şubat’ın da 15 Temmuz’un da en büyük destekçisi CHP’dir. CHP Genel Başkanı tankların üstüne çıkmak yerine darbecilerle anlaşıp tankların arasından kaçmayı tercih etti. Ortada çok ciddi bir muamma var. Dört yıl geçmesine rağmen açıklığa kavuşturulmamış sorular var. CHP Genel Başkanı 15 Temmuz gecesine dair şüphe bulutlarını artık dağıtmalıdır. 15 Temmuz sonrasında kullandığı FETÖ jargonu ile o gece yaşananlar arasında bir irtibat olup olmadığını açıklığa kavuşturmalıdır.

Haberin Devamı

EKSENİNİ KAYBETMİŞ PARTİ: 40 yıllık siyasi hayatımızda edindiğimiz tecrübe, bize CHP’nin millet ve memleket gibi bir derdinin olmadığını, Türkiye’nin çıkarları konusunda herhangi bir hassasiyetlerinin bulunmadığını göstermiştir. Şu an CHP, eksenini kaybetmiş bir partidir. Milli meselelerde CHP ve şürekasının ne dediğine değil, milletimizin ne dediğine bakıyoruz. Bunun dışındaki her şey lafügüzaftır.

TIKIR TIKIR İŞLEDİ: (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Daha önce çift başlılıktan neşet eden sorunların hiçbiri bu süreçte yaşanmadı. Kriz döneminde sistem tıpkı bir saat gibi tıkır tıkır işledi. Muhalefetin sistemle ilgili eleştirilerinin ne kadar yersiz, haksız ve gereksiz olduğu ortaya çıktı.

İSTİKLAL HARBİ KADAR ÖNEMLİ: (Cumhur İttifakı) Türkiye, Libya’dan Doğu Akdeniz’e, Suriye’den Irak’a kadar çok farklı cephelerde beka mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin başarısı en az İstiklal Harbi’miz kadar önemlidir. Ülkemizin zaferden başka şansı yoktur. AK Parti ve Cumhur İttifakı ise bu mücadelenin sancaktarıdır. Millet ve memleket ortak paydasında kurduğumuz bu güzel birlikteliği daha da güçlendireceğiz.

Haberin Devamı

MÜSPET ADIM: (Ayasofya) 1934’te Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi, milletimizin içini acıtan bir karardı. Ayasofya’nın tekrar asli hüviyetine kavuşturulması gerekiyordu. Danıştay, yapılan başvuru sonucu nihai kararı verdi. Danıştay’ın kararını hukuk devleti adına, maşeri vicdanı rahatlatma adına müspet bir adım olarak görüyoruz. Dava sürecinde içerden ve yurt dışından çıkan çatlak seslerin ise hiçbir kıymetiharbiyesi yoktur. Ayasofya’nın statüsüyle ilgili nihai karar mercii başkaları değil, Türk milletidir. Bu, bizim iç meselemizdir. Diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düşer.

‘AKDENİZ’DE BİR GERİLİM İSTEMİYORUZ’

Erdoğan diğer sıcak başlıklara ilişkin soruları da satır başlarıyla şöyle yanıtladı:

KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK: (Suriye, Irak) Türkiye’nin bu konudaki duruşu nettir; bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yoktur. Kendi güvenliğimizin üzerine ne kadar titriyorsak, komşularımızdan başlayarak dost ve kardeş ülkelerin güvenliğine de aynı şekilde hassasiyet gösteriyoruz. Türkiye, sahada ve masada verdiği başarılı mücadelelerle kan ve kaostan beslenenlerin hesaplarını bozmuştur.

Haberin Devamı

LİBYA’DAN ÇIKARILMALI: (Libya) Sahada elde edilen kazanımlar, inşallah Libya’nın tamamında barış ve huzurun müjdecisi olacaktır. Libya’nın bir an önce istikrara kavuşması, sadece Libya halkının değil, tüm bölgenin çıkarınadır. Uluslararası toplum meşru hükümeti destekleyerek artık tercihini yapmalı, savaş suçu işleyen darbecileri durdurmalıdır. Libya’yı kan gölüne çeviren lejyonerler bir an önce bu ülkeden çıkarılmalıdır. Terhune ve daha birçok şehirde ortaya çıkan toplu mezarların hesabı, darbecilerden muhakkak sorulmalıdır.

ADİL PAYLAŞIM: Açık ve net söylüyorum; biz tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik etmiş Akdeniz’de gerilim istemiyoruz. Bilakis burada var olduğu düşünülen hidrokarbon kaynaklarının, tüm bölge için bir fırsat teşkil ettiğine inanıyoruz. İş birliğini ve adil bir paylaşımı esas alan her türlü teklife kapımız açıktır.

Yazarlar