Siyaset Erdoğan'dan iddalı AB vizesi açıklaması

Erdoğan'dan iddalı AB vizesi açıklaması

16.12.2013 - 10:35 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın, en küçük bir sorun yaşanmayacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz" dedi.

Erdoğandan iddalı AB vizesi açıklaması

Türkiye ve AB arasında “Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile AB arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan biri olan vize muafiyeti için diyalog süreci bugün Ankara’da resmen başladı.

Türkiye-AB Arasında Vize Serbestisi Diyalogu ve Geri Kabul Anlaşması’nın imza töreni Ankara’da Palas’ta yapıldı. AB’nin Türkiye’ye şart koştuğu üçüncü ülkelerden gelen kaçakların kabulüne ilişkin “Geri kabul anlaşması” Ankara’da imzalandı. İmza töreni Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

-3 YIL SONRA AVRUPA VİZESİZ OLABİLİR-

Anlaşmayla Türkiye kendi toprakları üzerinden Avrupa Birliği’ne kaçak yollardan giden üçüncü ülke vatandaşlarını geri almayı kabul edecek.

Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdikten sonra, karşılıklı olarak izleme süreci başlayacak. Avrupa Birliği Türkiye’nin, Türkiye de Avrupa Birliği’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine bakacak.

Haberin Devamı

Eğer Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirir ancak makul bir süre içerisinde Avrupa Birliği vize muafiyeti tanımazsa, Türkiye tek taraflı olarak geri kabul anlaşmasını askıya alabilecek. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa, en az 3 yıl sonra, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak.

-2 ANLAŞMA İMZALANDI-

İmza töreninde, Geri Kabul Anlaşması’nı İçişleri Bakanı Muammer Güler, vize muafiyetine ilişkin protokolü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladı.

-ERDOĞAN: YÜK ALMAYA GELİYORUZ

İmzaların atılmasının ardından törende bir konuşma yapan Erdoğan, “Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat” ifadelerini kullanarak, “Bugün 16 Aralık 2013. Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat oluşturuyor” dedi.

AB ile ilişkilerde 3 Kasım 2002 tarihinin bir milat olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Hükümetimizin iş başına gelmesiyle yeni bir süreç başlamıştı. 17 Aralık 2004. Ve 3 Ekim 2005 tarihleri. Aynı şekilde çok önemli dönüm noktalarını teşkil etti. Bugün de tıpkı bu tarihler gibi hem bir milat özelliğini taşıyor hem de Türkiye – AB ilişkilerinde yeni bir süreç başlıyor.

Bugün attığımız karşılıklı imzalarla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımıza vizesiz seyahat başlıyor. Bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Türkiye Geri Kabul Anlaşmasını imzaladı. Üç, üç buçuk yıl gibi bir sürede vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak.

Haberin Devamı

Erdoğan, “AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın, en küçük bir sorun yaşanmayacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi.

-DAVUTOĞLU: AVRUPA’DA TÜRKİYE BAKIŞI DEĞİŞECEK-

İmza töreninden sonra bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ilk vize diyalogu sürecini başlatan toplantıyı tamamladıklarını belirterek şöyle dedi:

“Biraz önce huzurlarınızda imzaladık. Her şey değişebilir. Ancak iki şeyi değiştiremez. Tarih ve coğrafya. Türk halkı tarihi ve coğrafi olarak Avrupa’nın bir parçasıdır. Türkiye AB Entegrasyon süreci sürerken, halklarımızın arasında böyle bir vize serbestliği anlaşmasına ihtiyaç vardı.

Üç aşama var. Birincisi psikolojik devrim. Avrupa’da Türkiye, Türkiye’de de Avrupa bakışı değişecek. Önümüzdeki üç üç buçuk yıl içinde kurumlarımız arasında, muhatap kurumlar arasında yoğun bir iş birliği oluşacak. En önemlisi uzun dönemde Türkiye ve Avrupa halkları gelecekte de beraber olmak üzere iletişime geçecekler.”

Haberin Devamı

-ENDİŞELERE ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ-

Davutoğlu ile Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metnine imza atan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström da AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Bugün karşılıklı güveni artıyoruz. Gelecekteki ilişkilerimiz için iki önemli etkisi olacak, vatandaşlarımız pozitif gelecekte görecekler. Çok yakın geçmişte Geri Kabul Anlaşması’nı imzaladık. Bu aynı zamanda yeni bir işbirliği süreci de başlatıyor. Düzensiz göç ile ilgili Avrupa ile Türkiye’yi bir araya geliyor. Anlaşmaların onaylanmasını kısa sürede bekliyoruz.

Buna ek olarak vize serbestisi diyalogunu başlattık. Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına kaldırılmasını ön görüyor.

Geri kabul anlaşmasının uygulanması yol haritasındaki ön görülen gereksinimlerden bir tanesi. Bugün bu belgeyi Davutoğlu’na sundum. Hep birlikte çalışmalarımızı başlatacağız. Sayın bakanın ve farklı mercilerinin, yol haritasındaki koşullarla ilgili endişeleri var. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bunlara çözüm bulmaya çalışacağız.

Haberin Devamı

Bugün bu diyalogun ne kadar uzun süreceğini kestiremiyoruz. Her iki tarafın da bundan avantaj sağlamasını öngörüyoruz.”

-GÜLER: YASADIŞI GÖÇMEN SAYILARINDA SÜREKLİ BİR AZALMA MEVCUT

Konuyu Twitter hesabından değerlendiren İçişleri Bakanı Güler ise “Türkiye ile AB Komisyonu arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile vatandaşlarımızın vizesiz seyahatine imkan tanıyacak süreç başlayacak. GKA yasadışı yollarla ülkemiz üzerinden AB ülkelerine geçen kişileri kapsayacak ve 3.ülke vatandaşlarına 3 yıl sonra uygulanmaya başlanacak. Kolluk kuvvetlerimizin yasadışı göçle aktif mücadelesi sayesinde zaten yasadışı göçmen sayılarında sürekli bir azalma mevcut. Temennimiz ve çabamız sürecin en kısa sürede tamamlanarak vatandaşlarımızın AB ülkelerine vizesiz seyahatini sağlayabilmek. Bu süreçte yoğun emek harcayan Bakan arkadaşlarım Ahmet Davutoglu ve Egemen Bağış’a teşekkür ediyorum” dedi.

Vİzesiz AB için ilk adım atıldı

Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Ankara Palas'da Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metnine imza attı.

İmza töreninin ardından konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin tarihi ve coğrafi olarak Avrupa'nın parçası olduğunu belirterek, "Tarihi bir noktaya geldik. Anlaşmanın Türkiye ve AB'ye hayırlı olmasını, halklarımızın kaynaşmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.

Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve sürece destek olan tüm bakan ve bürokratlara teşekkür eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Önümüzde üç aşama var. Birincisi bugünden başlayacak olan psikolojik devrim aşaması. Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3.5 yıl boyunca kurumlar arasındaki çalışmalar hızlanacak ve artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları, yoğun bir etkileşim içine girecekler."

Video için tıklayın