Siyaset FETÖ’den tutuklu Altaylı, BM’nin ‘özel’ odasına bile girmiş

FETÖ’den tutuklu Altaylı, BM’nin ‘özel’ odasına bile girmiş

24.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu eski MİT mensubu Enver Altaylı hakkında “casusluk ve örgüt yöneticiliği” iddiasıyla düzenlenen iddianamede, Altaylı’nın ABD makamlarında ve Birleşmiş Milletler’de (BM) üst düzey kabul gördüğü tespiti yer aldı.

FETÖ’den tutuklu Altaylı, BM’nin ‘özel’ odasına bile girmiş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, tutuklu eski MİT mensubu Altaylı hakkında hazırladığı iddianameden, çarpıcı bilgi ve fotoğraflar çıkmaya devam ediyor. 2017’de tutuklanan Altaylı’nın bilgisayarında bulunan, Fetullah Gülen’e yazdığı mektupların yanı sıra, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce Ankara’ya geldiği iddianameyle ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Görevli değil ama...’

İddianamede yer alan bilgi ve belgelerle Altaylı’nın resmi sıfata haiz kamu görevlisi olmamasına rağmen ABD’de de en üst düzeyde kabul gördüğü belirlendi. Altaylı’nın BM Genel Kurul binasına rahatlıkla girmesi, ABD’de de çok etkin bir kabule sahip olduğu şeklinde yorumlandı. Fotoğraf karesine ilişkin iddianamede, “Enver Altaylı’nın herhangi bir resmi sıfata haiz kamu görevlisi olmamasına rağmen ABD ülkesinde en üst düzeyde kabul görmesi, elini kolunu sallayarak BM Genel Kurul binasına rahatlıkla girebilmesi kendisinin ABD’de çok etkin bir kabule ve konuma sahip olduğunu ve dünya kamuoyunda Türkiye Cumhuriyeti aleyhtarı etkili tüm kişi ve kuruluşlarla son derece rahatlıkla görüşebilmekte olduğunu gösterdi” tespiti yapıldı. Altaylı’nın cep telefonunda bulunan fotoğrafın 25 Haziran 2015 saat 16.45 sıralarında BM binasında çekildiği belirtilirken, “Bu fotoğraf için özel davet, yetki ile girilebilen Birleşmiş Milletler Binası Toplantı salonunda şüpheli Enver Altaylı’nın resim çektirmiş olması dikkat çekicidir” değerlendirmesi yapıldı. Altaylı’nın incelenen dijital materyallerinde elde edilen delillerle uluslararası bağlantıları da ortaya kondu.

Haberin Devamı

Altaylı’nın bir fotoğrafında ise; Secular Policy Institute başkanlığını yapan Edwina Rogers, eşi Ed Rogers ile birlikte görüldüğü ortaya çıktı. İddianamede fotoğraflara ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “Cep telefonunda oluşturma tarihi 15 Ağustos 2017 günü saat 20.50’de (muhtemelen telefon yedekleme tarihi) oluşturulduğu görülen resmin tespit edildiği, resimde şüpheli Enver Altaylı’nın yanında yer alan kişilerin Edwina Rogers ve eşi olduğu ve Secular Policy Institute başkanlığını yapan Edwina Rogers’la bir çalışma toplantısında beraber olduğunun görüldüğü, cep telefonuna ait kütüklükler içerisinde 6 Aralık 2016 günü saat 20.32’de oluşturulmuş resim tespit edildiği, resimde şüpheli Enver Altaylı’nın yanında yer alanların Michael Semple, Edwina Rogers ve eşi olduğunun görüldüğü, Secular Policy Institute başkanlığını yapan Edwina Rogers ile aynı kuruluşta şüpheli Enver Altaylı’ya yakın ilişkileri olan Michael Semple’nin beraber olduklarını gösterir bir fotoğraf olduğu...”