Siyaset Göç Bakanlığı kurulmalı

Göç Bakanlığı kurulmalı

04.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Göç ve mülteciler alanlarında çalışan akademisyenlerle bir araya gelen CHP, mülteci sorununa yönelik yol haritasını güncelledi. CHP yönetimi bu doğrultuda Göç Bakanlığı kurulması konusunda siyasi temaslar yürütülmesini benimsedi

Göç Bakanlığı  kurulmalı

CHP, mültecilerin sorunlarının çözümü için Göç Bakanlığı kurulması girişimi başlatacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında parti bünyesinde mülteci sorunları için oluşturulan komisyon, geçtiğimiz günlerde bu alanda çalışan akademisyenlerle bir araya geldi.
Ağbaba’nın yanı sıra milletvekilleri Muharrem Erkek, Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Özcan Purçu, Elif Doğan Türkmen ve Nurettin Demir’in yer aldığı komisyon, adını “Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu” olarak değiştirdi. Çalışmalarıyla ilgili Milliyet’e konuşan Ağbaba, Göç Bakanlığı kurulması için siyasi temaslarda bulunacaklarını açıkladı. Ağbaba, şunları kaydetti:
“Mülteci denilince akla sadece Suriyeliler geliyor. Bu eksik bir tanım. Afganistan’dan, Irak’tan, Afrika’dan da göç gelmekte. Bunların bir kısmı Türkiye’yi geçiş güzergahı olarak kullanmakta. Türkiye, son dönemde uyguladığı politikalar ve AB ile yaptığı anlaşmayla birlikte kendisini mülteci cezaevine çevirmek zorunda kalacak. AB, Türkiye ile insan haklarına aykırı bir anlaşma yaparak bu konuda maalesef iyi bir sınav vermedi. AB, bir korkunun eseri olarak sınıfta kalmıştır. AB; Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen insanların Türkiye’den kalması, Türkiye’yi bir mülteci cezaevine döndürecek, bu Türkiye’nin kaldıracağı bir yük değil. Avrupa’nın ve Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra karşılaştığı en büyük problem. Bu nedenle Türkiye’nin yük paylaşımını önermesi gerekiyor.”
Yetiş ile görüşülecek
Ağbaba, Başbakan’ın konuyla ilgili olarak atadığı Murtaza Yetiş ile görüşmeyi de talep edeceklerini, Türkiye’deki Suriyelilerin kendi aralarında oluşturdukları sivil toplum kuruluşları ile de temasa geçeceklerini belirtti.
Akademisyenlerle yapılan toplantıya katılan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de şunları kaydetti:
‘İki uçlu politika’
“CHP, iki uçlu güçlü politika oluşturacak. Mülteciler açısından her birisinin huzur içinde ülkelerine geri dönebilmeleri için ülkelerindeki ve bölgelerindeki barışı sağlamaya dönük çaba içinde olacağız ancak sosyal demokrat bir parti olarak hiç dönemeyeceklermiş gibi de sosyal entegrasyona yönelik doğru politikaların takipçisi olarak, eksik kalan yerlerde yapıcı önerilerde bulunacağız. CHP; doğrudan mültecilerle ilişki kuracak projeler geliştirecek. Mültecilerin kayıt altında olmaması, Türkiye’nin AB’ye karşı en zayıf yönü. Bunun birkaç tane sebebi var. Nasılsa gidecekler diye düşünüldüğü için gelişlerinde kayıt altına alınmadı. Açık kapı politikası nedeniyle biyometrik verilerinin alınmaması, bu bakış açısından kaynaklandı. Gelenlerin önemli bir kısmının da rejime muhalif kimlikleri nedeniyle kendilerine yönelik kaygıları vardı. Kayıtların rejimin eline geçmesinden endişe ediyorlardı. Türkiye, bunların tamamının geriye gideceği ön kabulüyle meseleye yaklaştı, bu nedenle sıkıntı yaşıyor. Sağlıkla ilgili önemli sorunlar var, örneğin buraya gelen çocuğa ne aşı yapıldı, bilinmiyor. Türkiye’nin geride bıraktığı hastalıklarla yeniden karşılaşma riski bulunuyor. Türkiye, çocuk felcini aşı programının dışında tutuyordu ancak şimdi yeniden alması gerekebilecek. Suriye ile sıfır iletişim bu soruna da neden oluyor. Suriye’den hiç değilse aşı kayıtlarının temin edilebilmesi gerekiyor.”