Siyaset ‘Güçlü parlamenter sistem gelmeli’

‘Güçlü parlamenter sistem gelmeli’

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de Basın Konseyi’nin toplantısında Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin halkın bilgi alma hakkının kısıtlanması olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Güçlü parlamenter sistemle bütün işler düzelir” dedİ

‘Güçlü parlamenter sistem gelmeli’

İZMİR Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de Basın Konseyi’nin toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin halkın bilgi alma hakkının kısıtlanması olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Güçlü parlamenter sistemle bütün işler düzelir. Türkiye, bir an önce parlamenter sisteme dönmeli” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu; eski TBMM Başkanı, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi Hüsamettin Cindoruk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın da katıldığı, “medyanın sorunları ve beklentiler” programında, kitle iletişim araçları üzerinde baskı kurulduğunu öne sürdü, sorunları 9 başlık altında topladı.

Birinci maddenin medya patronu üzerindeki baskı olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, şu vurguları yaptı:

“Diğer başlıkları şöyle sıralayabilirim... Basın İlan Kurumu aracılığıyla iktidarın beğenmediği kuruluşlar, ilanları kesilmek suretiyle cezalandırılıyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu aracılığıyla da, talep edilen şekilde bir yayın yapılması bekleniyor. Gazeteciler, yargı üzerinden cezalandırılıyor. Kamu kurumlarının reklamları, tiraja göre değerlendirilmiyor. TRT, bağımsız yayıncılık yapmıyor. Bizim de orada olmamız lazım. Gazetecilere fiili saldırılar dikkat çekiyor.”

Haberin Devamı

‘Yerel basın’ vurgusu

Medyanın iktidara sürekli alkış tutmasını doğru bulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu durumda hata üzerine hata olur. Ancak, tüm bu yaşananlar karşısında ben karamsar değilim. Hepsini çözeceğiz. Otoriter bir yönetimi demokratik yöntemlerle göndereceğiz. O da Türk siyasi tarihine bir mesaj olacak” dedi.

Gazeteciliğin önemli bir meslek olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Usta-çırak ilişkisi var. Zor bir meslek.. Yerel basının da ciddi sorunları var, aşılması lazım” vurgusunu yaptı, basın kartlarıyla ilgili inisiyatifin de gazetecilerde olması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Biz yönetime geldiğimizde basın kartını basın kuruluşları verecek, rengini de onlar belirleyecek” diye konuştu.

Türkiye’yi büyütelim

Kılıçdaroğlu, Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yüksek İstişare Konseyi toplantısında da siyasetin bireysel veya belirli kitlelerin çıkarı üzerine inşa edilmemesinin önemine dikkati çekti. Türkiye’yi yönetmeye talip olan tüm siyasi parti liderlerinin iş insanlarının taleplerine kulak vermesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin iş insanları nasıl bir politikacı istiyor, zaten böyle bir eksende buluşabilirsek yarış, iyilikte yarış olur. Biz iyilikte yarışı öncelersek zaten Türkiye hızla büyür ve kalkınır. Çok dinamik bir ülke. Genç nüfusu var. Nüfus açısından son derece zengin bir ülke. Maalesef zenginliğimizi yeteri kadar kullanamıyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde fasıl açılmasını beklememesi gerektiğini kaydederek, “Avrupa Birliği’nin bizi üye alıp almaması umurumda bile değil. Dış politikanın 180 derece değişmesi lazım yoksa Türkiye’ye fayda getirmez. Suriye’nin iç işlerine müdahale ettiler. Suriye bu hale geldi. Huzur ve güvence lazım. Yeni kurallar lazım. Türkiye 5 yıl içinde bölgenin en güçlü devleti olabilir. ‘Bize oy verin’ diye boşuna demiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nın açılış törenine de katıldı. Amaçlarının Türkiye’ye huzur ve demokrasiyi getirmek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “100. yılda güzel Cumhuriyetimizi gerçek anlamda demokrasiyle taçlandıracağız. Sizden sadece sabır istiyorum, sabırla bekleyin. Sokağa inmeniz için tahrik edebilirler, hepimiz sakin olacağız, sandığı bekleyeceğiz ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” dedi.