Siyaset Haberal tahliye oldu!

Haberal tahliye oldu!

05.08.2013 - 19:43 | Son Güncellenme:

Ergenekon karar duruşmasında mahkeme heyeti CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin tahliyesine karar verdi. Tahliye olan Haberal'ı cezaevi önünde bir basın ordusu karşıladı. Burada kısa bir açıklama yapan Haberal, "Gönül isterdiki bütün arkadaşlarımızla beraber buradan gitseydik." dedi. Öte yandan, Ergenekon Davası'na da bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen tutuklu sanıklar Sedat Özüer, Mehmet Bora Perinçek ve İbrahim Özcan da Silivri Cezaevi'nden ayrıldı.

Haberal tahliye oldu

Haberin Devamı

Hakkında, 'Darbeye teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı Ergenekon davasında 12 yıl 6 ay hapis cezası alan Prof.Dr. Mehmet Haberal'in tutuklu bulunduğu süre gözönünde bulundurularak tahliye edildi. Tahliye olan Haberal'ı cezaevi önünde bir basın ordusu karşıladı.

Haberal daha sonra aracıyla cezaevinden ayrılırken, yaklaşık 5 km ileride aracını durdurup CHP milletvekilleri ile kucaklaştı. Çok üzgünüm arkadaşlarımız burada kaldılar. Gönül isterdiki bütün arkadaşlarımızla beraber buradan gitseydik" dedi.

Edinilen bilgiye göre Ankara’ya doğru yola çıkan Haberal’a aracında, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de bulunuyor.

SEVENLERİ KONVOYUN ÖNÜNÜ KESTİ
Mehmet Haberal'ın içinde bulunduğu araç, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıkışının ardından TEM bağlantı yoluna girdi. Kınalı gişelerini geçtikten sonra, sevenleri tarafından konvoyun önü kesildi. Haberal, aracından inerek, gazetecilere ve bekleyenlere hitaben "Önce yeşilin ve doğanın, özgürlüğün tadını çıkartayım. Yeşili ve doğayı doya doya izleyeyim sonra nereye gideceğime karar vereceğim. Özgürlüğün kıymetini bilmek zorundayız. İçerideki arkadaşlarımız çıkmadı çok üzgünüz. Çok fazla konuşmak istemiyorum" diye konuştu. CHP Milletvekili Haberal'ın yanında bulunan eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı da "Ankara'ya gitmek, hocamızı ailesine kavuşturmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TAHLİYE SONRASI İLK İFTAR
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden saat 19.40'ta tahliye edilerek ayrılan Mehmet Haberal, kara yoluyla Ankara'ya gidiyor. Haberal'a, yakınları 10 araçtan oluşan bir konvoyla eşlik ediyor. Cezaevinden ayrıldıktan sonra kara yoluyla Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan Haberal ve konvoyda bulunanlar, Kurtköy Mehmetçik Vakfı Sosyal Tesisleri'ne girerek, daha önceden hazırlanmış masalarda iftarlarını açtılar. Mehmet Haberal iftarda sadece yarım kase mercimek çorbası ve sütlaç yedikten sonra, kendisini telefonla arayan dostlarıyla uzun uzun sohbet etti. Haberal'ın neşeli ve enerjik olduğu görüldü. Haberal şöyle konuştu:

"İlginize çok teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki, oradaki diğer arkadaşlarla beraber çıkalım, bu bayramı beraber yapalım. Benim için hüzünlü bir bayram bu. Dolayısıyla, temenni ederim ki ülkemiz bu sıkıntılı dönemden kısa zamanda çıksın. Çünkü hürriyet, dünyanın en güzel şeyidir, adalettir, Hürriyet ve adaletin olmadığı yerde mutluluk yoktur. Dolayısıyla hürriyetimize, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkalım. Tabi her şeyden önce ülkemize, herkes sahip çıksın. Bu ülkeyi kuran Atatürk ve arkadaşları ile aziz şehitlerimize saygılı olalım, layık olalım. Bütün dileğimiz bu."

Haberin Devamı

Sevenleriyle tek tek kucaklaşan ve onlarla bir süre sohbet eden Mehmet Haberal daha sonra Ankara'ya gitmek üzere yeniden yola çıktı.

4 YIL 3 AY 18 GÜN TUTUKLU KALDI
Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, "Ergenekon" soruşturması kapsamında 17 Nisan 2009'da tutuklandı ancak rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Dava kapsamında, ifadesi de kaldığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde video konferans yöntemiyle alınan Haberal, bir süre de Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde yattı. Haberal 11 Mart 2011'de Adli Tıp Kurumu'nun raporu üzerine Silivri Cezaevi'ne getirildi. "Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamenin sanığı olan Haberal, 21 Mayıs 2012'de davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çağrısı üzerine ilk defa duruşma salonuna geldi. Mehmet Haberal, 4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kaldı.

Haberin Devamı

"ADALET GEÇ DE OLSA YERİNİ BULDU"
CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'in kardeşi Osman Haberal, ağabeyinin tahliye edilmesine çok sevindiğini belirterek, "Çok duyguluyum. Bu Ramazan'da çifte bayram yaşacağız. Bu kararı bekliyorduk. Çok geç kalınmış bir karardır ama adalet geç de olsa yerini bulmuştur" dedi.

Haberal'ın tahliye edilmesi seçim bölgesi Zonguldak'ta büyük bir sevinçle karşılandı. Mehmet Haberal'in kardeşi inşaat mühendisi Osman Haberal, ağabeyinin tahliye haberini televizyondan öğrendi. Ağabeyinin tahliye haberini öğrenir öğrenmez CHP Parti İl Teşkilatı'na gelen Haberal, tebrikleri kabul etti. Kardeş Haberal, cep telefonundan kendisini arayarak 'gözünaydın' dileklerini sunan arkadaşlarına teşekkür etti.

Haberin Devamı

TAHLİYE EDİLEN 3 SANIK SİLİVRİ CEZAEVİ'NDEN AYRILDI
Ergenekon Davası'na da bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen tutuklu sanıklar Sedat Özüer, Mehmet Bora Perinçek ve İbrahim Özcan Silivri Cezaevi'nden ayrıldı. Sedat Özüer "2 yıl önce ne söylüyorsam şimdi de aynısını söylüyorum. Gelen herşey bizi doğruladı. Darısı diğer arkadaşların başına diyorum" dedi.

PERİNÇEK: BURADA ÜMİTSİZLİĞE KAPILACAK HİÇBİRŞEY YOKTUR
Silivri Cezaevi önünde alkışlarla karşılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Bora Perinçek ise davada verilen kararları eleştirdi. Perinçek, "Türk milleti Danıştay katillerinin serbest bırakılmasına, Türkiye'nin aydınlarının, subaylarının müebbetle cezalandırılmasına izin vermez, bunu kabul etmeyecektir. Dolayısıyla burada ümitsizliğe kapılacak hiçbirşey yoktur" diye konuştu. Perinçek, daha sonra adliye önünde bekleyen annesi Şule Perinçek'e sarıldı.

"ÇOK ÜZGÜNÜM"
Ergenekon Davası'ndan 47 yıl hapis cezasına çarptırılan ve sağlık durumu ile yaşı nedeniyle konutunu terk etmemek suretiyle adli kontrol uygulanmasına karar verilen tutuksuz sanık emekli Albay Arif Doğan cezaevinden ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı. Karara tepki gösterek Doğan, Ergenekon'u bilmediğini söyleyerek, "Çok üzgünüm" dedi.