Siyaset Harran'da dinler diyaloğu

Harran'da dinler diyaloğu

14.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Harran'da dinler diyaloğu

Harranda dinler diyaloğu


Müslüman, Hıristiyan ve Museviliğin temsilcileri Harran'da diyalog için buluştu. Üç dinin temsilcisi de 'artık dinlerden değil, dinden söz etmeliyiz' dedi


       Tek tanrılı üç dinin temsilcileri, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın desteğiyle "Kültürlerarası Diyalog Platformu" tarafından Şanlıurfa'da düzenlenen sempozyumda buluştular.
       Dinler arasında diyaloğun tartışılacağı sempozyum renkli bir törenle başladı.
       "Museviler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için diyalogta bir sembol ve birlik bağı: Hazreti İbrahim" başlıklı sempozyumun açılış töreni için seçilen yer Hazreti İbrahim'in yurdu olarak tanımlanan Harran'dı.
       Kendilerini "Hazreti İbrahim'in evlatları" olarak tanımlayan 30'u yurtdışından olmak üzere 40 ilim adamının katıldığı sempozyumun açılış töreninde politikacılar ve farklı dinlerin ruhani liderleri de yer aldı.

Rusya başmüftüsü de katıldı

       Devlet Bakanı MHP'li Sami Somuncuoğlu'nun yanı sıra Şanlıurfa milletvekillerinden MHP'li Muzaffer Çakmak, ANAP'lı Mehmet Güneş ve DYP'li Necmettin Cevheri protokolün siyasi kanadını oluştururken, dini kanatta Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrik Vekili Kirkor Damatyan, Hahambaşı Vekili Rav İshak Haleva, Vatikan Ruhani Reisler Kurulu Genel Sekreteri Monsenyör Georges Marovitch, Rusya Federasyonu Başmüftüsü Talgat Tacettin, Süryani Kadim Metropolit Vekili Samuel Akdemir ve Şanlıurfa Müftüsü İbrahim Duman yer aldı.
       Kültürlerarası Diyalog Platformu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aygın'ın açılış konuşmasının ardından söz alan üç dinin ve çeşitli mezheplerin temsilcileri Harran'da dinler açısından yeni bir dönemin başladığını, artık "dinler"den değil "din"den söz edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Halil İbrahim Sofrası

       Konuşmaların ardından konuklar "Halil İbrahim Sofrası" fikrinden yola çıkılarak hazırlanan yer sofrasında geleneksel Urfa mutfağının tadına baktılar.
       Öğleden sonra otobüslerle Şanlıurfa şehir merkezine taşınan konuklar burada Devlet Su İşleri tesislerinde düzenlenen sempozyum toplantılarına katıldılar. Şanlıurfa'da iki gün sürecek olan sempozyum cumartesi günü İstanbul'a taşınacak ve aynı gün sona erecek.

Gülen: Başka diyarda inzivadayım

       * Fethullah Gülen'in, "sağlık sorunları nedeniyle başka bir diyarda bir çeşit inzivada olduğunu, ancak sempozyuma katılanları kutlayıp başarı dilediğini" içeren mesajı konuklardan yoğun alkış aldı.
       * Fethullah Gülen çevresine yakınlığıyla tanınan yazar Nevval Sevindi de, deniz yeşili fuları ve yine deniz yeşili ojeleriyle dikkat çekti.

"Allah aşkına kısa kesin"

       * Konuşmaların uzaması ve bir türlü Halil İrahim Sofrası'na geçilememesi nedeniyle törenin sunucusu Engin Noyan, önce Türkçe, etkili olmayınca da İngilizce uyarıda bulundu. Ancak konuşmalar yine uzun sürünce Noyan, "Her dilde rica ettim, Türkçem, İngilizcem iyi olmayabilir, ama Allah aşkına konuşmaları kısa kesin" dedi.
       * Halil İbrahim Sofrası'na Barış Manço'nun "Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim Sofrası"na şarkısı eşliğinde geçildi. Ancak bu kez de yer sofrasına oturmaya alışık olmayan yabancı konukların yerleşmesi epey vakit aldı.

Barış güvercinleri uçarken

* Hazreti İbrahim'in yurdu ve dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu yer olarak tanımlanan Harran'da tarihi kale kalıntıları arasında düzenlenen açılış töreninde aynı anda sahne alan Şanlıurfa Tasavvuf Korosu, Musevi Cemaati Maftirin Korosu ve Süryani Korosu üç dinden ilahiler okuyarak semavi dinler arasındaki diyaloğu sembolize ettiler.
       * Törenin başında illüzyonist Sermet Erkin'in bir gösteri sunması konuklar arasında tartışmalara neden oldu. İllüzyon yoluyla Erkin tarafından küçük kutulardan el çabukluğuyla ipe dizili ulusal bayraklar ve barış güvercini çıkarılmasıyla "dinler arası hoşgörü ve barışın bir illizyon mu olduğu ima ediliyor" türünden sorular soruldu.
       * Irak ve Polonya'dan gelen rahibelerin yanyana oturup mütebessim bir ifadeyle izlediği törende yabancı konuklara ayrılan bölümde özellikle bir konuk ilgi odağı oldu. İlgi odağı, toplantıya annesiyle birlikte Kudüs'ten gelen 11 yaşındaki "Naraya" adlı çocuktu. Yahudi geleneklerine göre kesilmiş saçları, İslami namaz takkesi ve modern spor ayakkabılarıyla Naraya ilginç bir sentez sergiliyordu.
       * Esen sert rüzgar kısa sürede tören alanındakilerin toz - toprak altında kalmasına neden olurken, Türkiye Katoliklerinin temsilcisi Petrov, konuşmasında, "Allah'tan, elbiselerin nasıl tozla örtüldüyse, günahlarının da Harran topraklarına gömülmesini dilediğini" söyledi.
       * Prof. Dr. Mehmet Aydın, konuşmasında "dine inananlar sadece tartışıp duracaklarsa dinler gerek kalmayacağını, artık harekete geçip Çeçenistan'daki savaş gibi sorunların çözümüne yönelmeleri gerektiğini vurguladı. Aydın, ünlü İslam felsefecisi Farabi'nin Harran'ı "felsefenin doğduğu yer" olarak tanımladığını, felsefenin buradan antik Yunan'a gittiğini söyledikten sonra Harran'da felsefenin üçüncü doğuşunun ve dinler açısından da yeni bir çağın başladığını ekledi.
       * Türk vatandaşı Hıristiyan bir din adamı, konuşmasında, "Allah'ım, yurdumuza bir daha afet gösterme" dediğinde alanda toplanmış olan Harran halkı hep bir ağızdan "amin" dedi.