Siyaset ‘Hayırlı olsun’ mesajları yağdı

‘Hayırlı olsun’ mesajları yağdı

12.07.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ayasofya Camii’nin ibadete açılması kararının ardından sosyal medyadan “hayırlı olsun” mesajları dün de sürdü.

‘Hayırlı olsun’ mesajları yağdı

Yapılan paylaşımlar şöyle:

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Ayasofya’nın kapıları dünyadaki herkese açık kalmaya devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, Van’daki Akdamar Kilisesi’ni ve Edirne’deki Büyük Sinagogu onararak tarihimizin sembolleri arasına katmıştır. Kültürel mirasımızı korumaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç: Şükürler olsun, dualarımız kabul oldu. Ecdadımızın emaneti Ayasofya artık mahzun değil.

Haberin Devamı

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım: Ayasofya yeniden ibadete açılıyor, Rabbime hamdolsun.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz: Yeni bir çağın başlangıcına şahit kılan Rabbimize hamdolsun.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Milletimize ve İslam alemine hayırlı olsun. Ayasofya, tüm insanlığın ortak değeri olmaya devam edecektir.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Danıştay, kanunun, toplum vicdanının öngördüğü bu kararı oy birliğiyle almış oldu.

UNESCO’ya madde madde Ayasofya cevabı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Twitter hesabından UNESCO’ya yanıt verdi. Yavuz, üç maddede şu açıklamaları yaptı:

“İstanbul’un Tarihi Alanları”nın bir bileşeni olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Ayasofya, UNESCO’nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’nin yanı sıra ulusal mevzuatımız kapsamında da güçlü bir şekilde korunmaktadır.

UNESCO Sözleşmesi’nde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya’nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.

Öte yandan, 8. yüzyılda cami olarak inşa edilmiş ve 13. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan ve halen ibadete açık aktif bir kilise olarak kullanılmakta olan İspanya Cordoba Camii, 1984 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde varlığını sürdürmektedir.