20.08.2015 - 12:16 | Son Güncellenme:
Habertürk'ün haberine göre mevzuat gereği 26 üyeli kabinede AK Parti’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor. Geçici hükümette Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları bağımsız. MHP’den sonra CHP’nin de üye vermeyeceğini açıklaması, seçim hükümetinin AK Parti, HDP ve bağımsızlardan oluşması anlamına geliyor. AK Parti, geçici hükümette Başbakanlık ve 4 Başbakan Yardımcılığı’nın yanı sıra Sağlık, Milli Eğitim, Milli Savunma, Maliye, Kalkınma, Enerji, Dışişleri ile Gümrük ve Ticaret, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarını da muhalefete vermeyi düşünmüyor.
BU 3 BAKANLIK VERİLECEK İDDİASI...
Kulislerde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Kültür ve Turizm ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının HDP’ye verilebileceği konuşuluyor. 7 Haziran öncesi kabineye bağımsız olarak atanan Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin’in geçici hükümette de yerini koruyacağı kaydediliyor.
SABAH'TAN YENİ İDDİA: İÇİ BOŞ BAKANLIK
Sabah gazetesinde yer alan haberde ise ilginç iddialar yer aldı. Habere göre "HDP'li bakanların devletin gizli bilgilerine ulaşması, kadrolaşma, örgüte yakın olabilecek isimlerin devlette göreve gelmesini önlemek, MGK toplantılarına katılımı önlemek" için düğmeye basıldı
İddiaya göre "içi boşaltılmış bakanlık" yöntemi gündeme geldi. HDP'li bakanlıklara icracı bakanlık verilecek ancak bu bakanlığın görev ve yetkilerinin mümkün olduğu kadar başka bakanlıklara devredilmesi sağlanmaya çalışılacak. Seçim hükümeti döneminde HDP'li bakanların atama yapmasının önüne geçilecek. Üçlü kararnamelerde Cumhurbaşkanı ve Başbakan imzası gerektiğini üst düzey atama yapılması mümkün olmayacak. Bu kararnamelere başbakan imza atmayacak. Ancak bakanın onayı ile yapılan atamalar için de önlem alınacak. Çıkartılacak bir genelge ile tüm atamalar başbakan onayına bağlanacak.
TEZKERE SIKINTISI
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Kuzey Irak ve Suriye'de operasyon yapmasına olanak tanıyan tezkeresinin süresi 2 Ekim 2015 tarihinde sona erecek. Geçici hükümette HDP'li bakanların tezkereye imza atmaması halinde ortada boşluk oluşacak. Bu engelin aşılması için geçici hükümet kurulana kadar tezkerenin mevcut Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması planlanıyor.