Siyaset 'Hedefimiz AB modeli Türk Birliği'

'Hedefimiz AB modeli Türk Birliği'

29.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Devletleri Teşkilatı İkinci Diaspora Forumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın ev sahipliğinde dün 2022 Türk dünyası kültür başkenti olan Bursa’da başladı.

Hedefimiz AB modeli Türk Birliği

AYDIN HASAN Bursa - İki gün sürecek forumda, 12 ülkeden 70 katılımcı yer aldı. Forumun açılışına Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Konseyi Başkanı Binali Yıldırım ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amrayev, YTB Başkanı Abdullah Eren, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Türk dünyasının kurum temsilcileri ve akademisyenleri ile öğrenciler katıldı. TDK Aksakallar Konseyi Başkanı Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Türk Devletleri Teşkilatı, kimsenin bölgesel ve küresel rakibi değildir. Kimseye tehdit için oluşturulmamıştır. Ama kimsenin de tehditine kulak asacak değildir. Bütün hedefimiz esasında bir Avrupa Birliği modelini nihai olarak oluşturmak. Yani tek devlet anlayışı içerisinde ticaretin önündeki engelleri kaldırıp, gümrük sistemlerinin basitleştirildiği ve ticarette, ulaşımda, sermayede, insanların dolaşımında tam serbestliğin sağlandığı nihai hedefine erişmektir."

5 üyeli teşkilat

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler; Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan olarak sıralanıyor. Türkmenistan ile Macaristan ise gözlemci üye statüsünde bulunuyor.