Siyaset HSK’nın yeni üyeleri belirlendi: Uzlaşılan yedi isim seçildi

HSK’nın yeni üyeleri belirlendi: Uzlaşılan yedi isim seçildi

26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 7 üyesinin belirlenmesi için seçim yapıldı. Ergün Şahin, Ömür Topaç, Sinan Esen, Aysel Demirel, Cumhur Şahin, Bilal Temel, Hamit Kocabey, HSK’nın yeni üyeleri oldular. TBMM Genel Kurulu’nda, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon tarafından belirlenen 21 aday arasından HSK’da boşalacak 7 üyelik için dün seçim yapıldı.

HSK’nın yeni üyeleri belirlendi: Uzlaşılan yedi isim seçildi

Her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim gerçekleştirilirken birinci oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (400 oy) sağlandı. Seçim öncesinde Meclis’te siyasi partiler arasında uzlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Kulislere yansıyan bilgiye göre Cumhur İttifakı bileşenleri olan AK Parti ve MHP milletvekilleri Ergün Şahin (Yargıtay), Hamit Kocabey (HSK), Aysel Demirel (Danıştay), Bilal Temel (Avukat) için, Millet İttifakı bileşenleri olan CHP ve İYİ Parti milletvekilleri ise Ömür Topaç (Yargıtay), Sinan Esen (Yargıtay) ve Cumhur Şahin (Dekan) için oy kullandı. Seçim sonucunda, en yüksek oy alan isimler söz konusu isimler oldu. Yeni üyelerin görev süresi dört yıl olacak.

Gül’den teşekkür

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, seçimin tamamlanmasının ardından Twitter hesabından “Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun TBMM kontenjanına ayrılan üyeleri, demokrasi ve uzlaşma zemininde, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temelinde belirlendi. Bu olumlu tabloya emek ve katkı sunan tüm siyasi partilere ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

HDP katılmadı

HDP, HSK üyelerinin seçimi öncesinde salondan ayrıldı. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, seçime katılmama gerekçelerini, “Şu anda tamamıyla bağımlı bir yargı var. Komisyonda demokratik bir seçim yapılmasını dile getirdik. Ancak bu öyle olmadı. Liyakat ön plana alınmadı. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunu önemli bir vicdani sorumluluk olarak görüyoruz. Bu nedenle seçimlerden çekileceğiz” şeklinde açıkladı.