Siyaset'İki yıldan az cezaya tutuklama gelebilir'

'İki yıldan az cezaya tutuklama gelebilir'

04.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

2005’te iki yılın altındaki suçlarda tutuklamanın kaldırıldığını hatırlatan Adalet Bakanı Gül, uygulamada rahatsızlık veren örnekler olduğunu belirterek iki yıldan az cezalarda tutuklama yasağının kaldırılabileceğini söyledi

İki yıldan az cezaya tutuklama gelebilir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İnsan Hakları Eylem Planı’nın içeriğini anlatırken “İki yılın altındaki cezalarda tutuklama yasakları tamamen kaldırılabilir, hakime takdir verilebilir, farklı bir değerlendirme olabilir” dedi. Buna göre “hakaret, tehdit, konut dokunulmazlığı” gibi 2 yılın altında ceza verilen suçlarda tutuklama tedbiri uygulanabilecek.

Haberin Devamı

AA Editör Masası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Eylem Planı’nın detaylarını anlatan Gül, “Buyurgan bir demokrasi anlayışı olmaz, her türlü daha iyiye yönelik önerileri dikkate alırız. Buradaki tüm faaliyetler, iki yıl içerisinde tamamlanmış olacak, ama altı ay içerisinde, ama bir yıl. Altı ayda biz bakanlık olarak değerlendireceğiz. Neler yapıldığı kamuoyuna da anlatılacak” dedi. Gül, Siyasi Partiler Kanunu’nda ne tür değişiklikler olabileceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, “Elbette Meclis’in takdiri, ama yönetimde istikrar, anayasal güvenceye tabi olduğu için ben barajın da artık bir anlamının olmadığını düşünüyorum. Nasıl bir değişiklik olacak, ittifaklara nasıl yansır, o siyasi partilerin bir şekilde kendi verecekleri bir karar. Burada daha çok seçim sistemi, barajlar ve diğer katılımla ilgili başlıklar olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yargıya bırakılmalı’

Gül, toplumda infiale yol açan bazı olaylarda ilgili şahısların ifadelerinin alınmalarının ardından serbest bırakılmasının kamuoyunda yarattığı rahatsızlıkla ilgili 2005’te yapılan değişiklikle 2 yılın altındaki suçlarda tutuklamanın kaldırıldığını hatırlattı. Bu değişiklikteki temel yaklaşımın tutuklamalardaki yoğunluğun azaltılması olduğunu söyleyen Gül, “İki yılın altında ceza alanların az da olsa girmesi yönünde öneri getirdik. Burada ‘çok fazla kişi cezaevine girer’ şeklinde eleştiri de oluyor. Bunun yanında burada belirli örnekler var, ama onun tersinde ‘muhalifleri tutuklayacaksınız’ gibi hemen muhalefetin tepkisi de oluyor” dedi. Son dönemde 2 yılın altındaki suçlarda tutuklama olmadığına dikkati çeken Gül, “Burada iki yol olabilir; tabii Meclis’in takdiri. İki yılın altındaki cezalarda tutuklama yasakları tamamen kaldırılabilir, hakime takdir verilebilir, farklı bir değerlendirme olabilir. Kişiyi bilmem kaç sene önce yazdığı tweet nedeniyle tutukluyorsun, ama darp ediyor, bilmem kaynar kazan döküyor veya başka şeyler yapıyor. İnsanları rahatsız eden bu. Onun ötesinde de kamuoyunda, sosyal medyada, basında tutuklansın ya da tutuklanmasın tepkileri var. Bu konuları yargıya bırakmak lazım” dedi.

Haberin Devamı

Pilot dava ne demek?

Gül, “Pilot dava” uygulamasının ne anlama geldiğini de “Diyelim ki memur bir arkadaşımız özlük hakkıyla ilgili bir haksızlığa uğradı ve o durumda olan 15 bin memur arkadaşımız var. 15 bin dava Danıştay’a gidiyor, her mahkeme ayrı ayrı bakıyor. Bir dava üzerinden pilot dava belirlenecek. Danıştay karar verdi mi, 14 bin 999 aynı durumda olan aynı gün karara çıkacak” sözleriyle anlattı.

‘2023 model araba gibi’


Mevcut anayasada 19 değişiklik yapıldığını hatırlatan Gül, “Bir aracınız var 90 model, her gün tamire gidiyorsunuz. Biz diyoruz ki artık 2023’e gidiyoruz, 2023 model bir araba. Yol değişmiş, AK Parti bugüne kadar çok önemli demokrasi anlamında adımlar attı. Yani yol da müsait, ama aracın o yolda gidebilecek bir imkanı yok. Türkiye darbecilerin yaptığı bir anayasayla yönetilmeye mahkum mu? Siviller, siyasi partiler anayasa yapmaktan aciz mi? Türkiye buna layık ve bu anayasayı da önümüzdeki dönemde yapacağına inanıyorum” diye konuştu. 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler