Siyaset İnternet mecrasına 3 yasal düzenleme

İnternet mecrasına 3 yasal düzenleme

03.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya başta olmak üzere internet mecralarına yeni düzenlemeler için hazırlıklara başladıklarını duyurmasının ardından gözler Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve AK Parti'de iki koldan yürütülen üç önemli düzenlemeye çevrildi.

İnternet mecrasına 3 yasal düzenleme

ANKARA Milliyet - Kamuoyunda "sosyal medya düzenlemesi" olarak bilinen dezenformasyon yasası teklif taslağı üzerinde çalışmalar aylardır sürüyor. Düzenlemenin gecikmesinde "dezenformasyon" tanımının netleştirilememesinin ve hakaret suçlarına verilecek cezaların zaten TCK'nın 125. maddesinde düzenlenmiş olmasının etkili olduğu ifade ediliyor. Sosyal medyada neyin dezenformasyon olduğuna karar vermek üzere RTÜK benzeri bir "Dezenformasyonla Mücadele Kurulu"nun oluşturulması planlanıyor. Sosyal medyada tarama yapacak Kurulun, bir dezenformasyon faaliyeti fark ettiği anda o etkileşime doğrudan müdahale etmesi öngörülüyor. Ardından bu faaliyeti başlatan ve organize eden hesaplarla ilgili twitter'dan işlem başlatmasını talep edecek.

Haberin Devamı

Kripto varlıklar

Erdoğan'ın işaret ettiği bir diğer yasal düzenleme ise blockchain esasına dayalı "kripto para ve metaverse" düzenlemesi. İngiltere, Japonya ve ABD'nin bu alanda yaptığı regülasyonları inceleyen AK Parti, kripto paraya iki ayaklı yasal çerçeve oluşturmayı planlıyor. Bu iki ayağın ilki, yerel borsaların şeffaf, güvenli ve denetlenebilir hale getirilmesi ve orada işlem yapan kullanıcıların devlet tarafından korunması; ikincisi ise bu işlemlerin niteliğine uygun finans zemininin hazırlanması olacak.

E-ticaret kanunu

AK Parti'nin masasındaki bir diğer düzenleme de e-ticaret kanununda yapılması planlanan değişiklik. İnternet üzerinden alınan ürünlerin ayıplı çıkması, teslimatta yaşanan bazı sıkıntılar ve tanıtıcı reklamlarında yapılan aldatmalarla ilgili gelen şikâyetler üzerinden yapılan çalışmada firmalara, para cezası da dahil çeşitli yaptırımların getirilmesi planlanıyor.

 

Yazarlar