Siyaset ‘İpek Yolu’nu ihya etmekte kararlıyız’

‘İpek Yolu’nu ihya etmekte kararlıyız’

02.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Açılışa canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihi İpek Yolu’nu günümüz şartlarıyla yeniden ihya etmekte kararlıyız” dedi. Erdoğan ekonomiye ilişkin olarak da “Büyüme rakamları, doğru istikamette yürüdüğümüzün en son işaretidir” dedi.

‘İpek Yolu’nu ihya etmekte kararlıyız’

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı-Patnos arasındaki mesafeyi 1 saatten 35 dakikaya indiren bölünmüş yolun açılışını yaparak “Tarihi İpek Yolu’nu günümüz şartlarıyla yeniden ihya etmekte kararlıyız” dedi. Ağrı Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’ne, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katılan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

İPEK YOLU GÜZERGÂHI: Açılışını yapacağımız 70 kilometrelik Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos bölünmüş yolumuzun şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin dokuz kilometrelik Hamur Çevre Yolu’nu da önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Böylece tarihi İpek Yolu’nun bu önemli güzergahını, 79 kilometrelik iki geliş iki gidiş şeritli yolla hızlı, konforlu, güvenli bir ulaşıma kavuşturuyoruz. Ülkemize yakışır bir eseri şehrimize kazandırdığımıza inanıyorum. Murat Nehri üzerinde inşa edeceğimiz hidroelektrik santralinin baraj alanı üzerinde yapılan Tutak Viyadüğü ile şimdiden bölgedeki ulaşımın aksamasına engel olduk.

35 DAKİKAYA İNDİ: Yaklaşık 2.5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yol sayesinde Ağrı ile Patnos arasındaki mesafe 1 saat değil, 35 dakikada kat edilebilecek. Projemizin ülkemize yıllık katkısı 70 milyon lirası vakitten, 41 milyon lirası yakıttan olmak üzere 111 milyon lirayı bulurken, 8 bin 500 tona yakın karbon azaltımına da vesile olacaktır. Yaptığımız yatırımlarla Ağrı Dağı’nın yüceliğinden aldığı güç ve ilhamla, tarih boyunca ilmin, sanatın, hikmetin yatağı olmuş bu bölgemizin önünde yeni bir sayfa açıyoruz.

Haberin Devamı

SANAYİ 81 İLE YAYILDI: Ulaşım yatırımlarını, kalkınmanın temel altyapısı olarak görüyoruz. Karasıyla, havasıyla, demiryoluyla ulaşım hatlarının tesis edilmediği bir yerde yatırım da üretim de istihdam da olmaz. Biz ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin kilometreden 29 bin kilometre sınırına, havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkartarak demiryollarımızı baştan sona yenileyerek işte bunu sağladık... “Batıda ne varsa doğuda da o olacak” dedik. Artık sanayi ve ticaret ülkemizin sadece belirli bölgelerinde toplanmıyor, 81 ilimizin tamamına yayılıyor.

AĞRI GERÇEK KİMLİĞİNİ BULDU: Yıllarca milletimizin sadece canını yakmakla kalmayıp kalkınmasını engelleyerek refahının da önüne geçenlerin devreden çıkmasıyla, Ağrı gerçek kimliğini bulmaya başlamıştır. Halen süren projeleri süratle tamamlayarak, ihtiyaca göre yeni projeleri hayata geçirerek, tarihi İpek Yolu’nu günümüz şartlarıyla yeniden ihya etmekte kararlıyız... Serhat şehrimiz Ağrı, daha düne kadar terörün ve doğudan gelecek tehditlerin gölgesinde yaşarken, bugün istikbalimize umutla bakmamızı sağlayan gelişmelerin adresi haline gelmiştir. Çünkü Ağrı, ülkemizden Kafkaslara, Orta Asya’ya, Güney Asya’ya, Çin’e kadar uzanan büyük potansiyelin tam merkezinde yer alıyor. Zengezur güzergahının da hayata geçmesiyle Ağrı’nın uç beyliğini yaptığı bu bölgenin ekonomik ve sosyal hareketliliği zirveye çıkacaktır.

Haberin Devamı

DOĞRU İSTİKAMETİN İŞARETİ: Yıllarca vaktimizi ve enerjimizi heba eden, canımızı yakan, dikkatimizi dağıtan terör belasını başımıza musallat edenlerin gayesi, elimizdeki imkânı kullanmamıza mâni olmaktı. Artık bu dönem geride kalmıştır. Türkiye’yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyüterek, hedeflerimize yaklaştıkça geçmişte yaşadığımız tablonun karanlığını daha iyi görebiliyoruz. 2022 yılı 3. çeyrek büyüme rakamları, doğru istikamette yürüdüğümüzün en son işaretidir.

Haberin Devamı

YATIRIMCILARA ÇAĞRI: Küresel, siyasi ve ekonomik krizlere, savaşlara, belirsizliklere rağmen 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerlemekle kalmıyor, Türkiye Yüzyılı’na da hazırlanıyoruz. Yerli ve uluslararası yatırımcıları Ağrı’dan başlayarak 81 vilayetimizin tamamında kendilerine sunduğumuz destekleri, teşvikleri, kolaylıkları değerlendirmeye davet ediyorum.

 

Yazarlar