Siyaset ‘İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız’

‘İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız’

04.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birbirinden güzel eserlerle İstanbul’da iz bıraktıklarını belirterek, “Gecemizi gündüzümüze katarak İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Eser, yatırım ve hizmetlerimizle İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız” dedi.

‘İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız’

Üsküdar Çamlıca’da temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye’nin en büyük camisi Büyük Çamlıca Camii’nin resmi açılışı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Resmi açılış töreni öncesi çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Büyük Çamlıca Camii Türk bayrakları ile donatıldı. Sabah saat 09.30’dan itibaren Büyük Çamlıca Camii’nin hocaları ile Filistin ve Mısır’dan gelen hafızlar, Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okudu.


Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı, daha sonra caminin açılış törenine geçildi. Törene Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim İştiyye, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esadov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Libya Meclis Başkanı Halid Elmeshri, Tunus El Nahda Hareketi lideri Raşid el Gannuşi da katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eski TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da katıldı.

‘İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız’

‘Burası ayrıca bir külliye’

Erdoğan özetle şunları söyledi: “Bu aziz şehre hizmet etmekten daha büyük bir gurur yoktur. Hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı olarak İstanbul’a hizmet ettik.İstanbul 6 asra yakın zamandır semalarından ezanın eksik olmadığı kutlu bir şehirdir. Rabbim bizlere Marmaray’ı, Avrasya Tüneli, Yavuz Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi eserlerle silinmez izler bırakmayı nasip etti. Gecemizi gündüzümüze katarak İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Eser, yatırım ve hizmetlerimizle İstanbul’u ilmek ilmek dokuyacağız. Burası aynı zamanda bir külliye. Sadece bir cami değil. Sergi salonlarıyla, konferans salonlarıyla, Türk-İslam eserleri müzesiyle burası aynı zamanda büyük bir külliye. Milletimiz Büyük Çamlıca Camii’ne sahip çıktı, İstanbullular camiyi cemaatsiz bırakmadı. Caminin sabah namazlarında dahi dolup taşması vatandaşların Büyük Çamlıca Camii’ni sahiplenişinin göstergesidir. İnşallah bundan sonra da Çamlıca Camii cemaatsiz kalmayacak, mahzun olmayacak. Her ne kadar birileri ‘nasıl dolduracaksınız’ deseler de elhamdülillah doluyor.”

Erdoğan, açılışın ardından Vahdettin Köşkü’nde yabancı konukları onuruna yemek verdi.

‘Teröre karşı net tavır alınmalı’

Yeni Zelanda’daki katliamı hatırlatan Erdoğan şunları söyledi: “Dünyanın farklı köşelerinde terörün insanlık dışı yüzüyle maalesef her geçen gün daha fazla muhatap oluyoruz. Yeni Zelanda’da yaşanan katliam ile Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırısı tehdidin boyutlarını bir kez daha ortaya koymuştur. Artık hiç kimsenin terör karşısında fakatlı, amalı cümleler kurma lüksü yoktur. Bundan sonra hangi saikle olursa olsun hiçbir devlet teröristler arasında iyi, kötü ayrımına gidemez. Uluslararası toplum terör meselesinde bir yol ayrımına gelmiştir. Terör örgütlerine karşı artık daha ilkeli, daha tutarlı, daha net bir tavır alınması gerekiyor. İbadethaneleri kan gölüne çeviren vahşi ve ilkel zihniyete artık herkesin bir ‘dur’ demesi şarttır. Camilere saldıranlarla kiliseleri hedef alanlar aynı karanlık zihniyete sahiptir. Bunların tamamı insanlığın ortak düşmanıdır. Hiç kimse kendi anlayışına göre kural koyamaz. Hele hele ‘Cihat yapıyorum.’ diyerek hiç kimse ibadethanelere saldıramaz. İnsanları katletmenin, ibadet mekanlarını bombalamanın adı cihat değil, terördür, vahşettir, cinayettir. Türkiye olarak bu cinayet şebekeleriyle hem ülkemiz içinde hem de sınırlarımız dışında yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Ülkemizi ve bölgemizi DEAŞ, El Kaide, FETÖ ve PKK gibi örgütlerin etrafında toplanan sapkınlardan temizlemekte kararlıyız. Aynı şekilde Avrupa’da camilerimize saldıran, Müslümanları hedef alan Neonazi terörüyle de mücadelemizi sürdüreceğiz. Geleceğimizin, bu insanlık düşmanları tarafından esir alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada başta Müslümanlar olmak üzere herkese önemli sorumluluklar düşüyor. İslam’ın barış mesajlarını daha fazla dillendirmemiz, daha fazla gündeme getirmemiz gereken kritik bir dönemin içindeyiz.”