Siyaset İstanbul'da barış umutları yeşerdi

İstanbul'da barış umutları yeşerdi

02.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesine ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Putin ile görüştü. Erdoğan, Putin ve Zelenskiy’i bir araya getirip barış gayretini taçlandırmak istediklerini söyledi.

İstanbulda barış umutları yeşerdi

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin salı günü İstanbul’da yaptıkları toplantı ele alındı. Erdoğan, toplantının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti. Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.
Putin de Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul’da ev sahipliği yapmasından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti.

Haberin Devamı

Putin şükranlarını iletti

Görüşmeye ilişkin olarak Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada “Putin ile Erdoğan, Ukrayna ile devam eden müzakere sürecine dair temel değerlendirmelerde bulundu. Devlet Başkanı Putin, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında 29 Mart’ta İstanbul’da yapılan müzakere turunun düzenlenmesine destek verdiği için Türkiye’ye şükranlarını dile getirdi” denildi. Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşme öncesi cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camii'nin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, olası İstanbul zirvesi konusunda şunları söyledi: “Liderler bazında bir görüşmenin adımının atılması için ve bu konuya da ev sahipliği yapabileceğimizi ifade ettik. Sayın Zelenskiy’nin olumlu bakışı var. Sayın Putin’in de buna daha önce olumlu yaklaşımı söz konusuydu. Eğer İstanbul’umuzda böyle bir liderler zirvesini gerçekleştirebilir bu olumsuz gidişi olumlu bir hale dönüştürebilirsek bizler de Türkiye olarak bundan büyük bir mutluluk duyacağız.”

Haberin Devamı

Karadeniz’de sürüklenen mayınlarla ilgili bir soruya Erdoğan, “Şu an itibariyle bir sıkıntı yok. Ama tedbiri elden bırakmayacağız” dedi.

Herzog ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Erdoğan, Herzog'un Türkiye'ye yaptığı ziyaretle ikili ilişkilerde yakalanan ivmenin sürdürülmesini arzu ettiklerini belirterek, özellikle enerji alanında tesis edilecek sinerjinin müşterek menfaat olduğunu dile getirdi. Erdoğan, İsrail ve Filistin tarafından yapılan sağduyulu beyanları tansiyonun düşürülmesi bakımından çok kıymetli bulduğunu dile getirdi. Filistinlilerin Ramazan ayında Mescid-i Aksaya veya İsraile girmelerinin engellenmemesinin önemini vurgulayan Erdoğan, Ramazan ayının son 10 günü Mescid-i Aksanın 24 saat ibadete açık tutulması ve gayrimüslimlerin ziyaretlerine kapatılması konusunda İsrail makamlarının gösterdiği hassasiyeti sürdürmelerini beklediğini yineledi. Erdoğan, Herzog'un ve tüm Musevilerin Hamursuz Bayramı'nı da kutladı. Herzog da Ramazan ayı dolayısıyla Erdoğan'a tebriklerini iletti.