Siyaset İşte 609 sayfalık HDP iddianamesi

İşte 609 sayfalık HDP iddianamesi

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan 609 sayfalık iddianamede, “HDP ile PKK arasında bir fark yoktur” denildi. 685 isim için 5 yıl siyasi yasak istendi. HDP’nin temelli kapatılmasını, Hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılmasını talep eden başsavcı, HDP’nin üye kayıtlarının da durdurulmasını istedi

İşte 609 sayfalık HDP iddianamesi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan 609 sayfalık iddianamede, partinin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Partinin tüm gösteri ve toplantılarının anayasa ve yasalara göre kurulmuş bir siyasi partinin “olması gereken parti kongreleri ve toplantıları gibi” değil, bölücü terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan alanlar haline getirildiği kaydedilen iddianamede, “Bir siyasi partinin kongresinden ziyade terör örgütünün propagandasının yapıldığı, ölen teröristlere saygı duruşlarında bulunulduğu, anayasal düzenimize ve üniter devlet yapımıza yönelik açıkça düşmanlığın sergilendiği adeta ‘PKK kongreleri’ şeklinde cereyan etmiştir” denildi. Bunun son örneğinin Şubat 2020’deki kongre olduğu bununla ilgili soruşturma yürütüldüğü hatırlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

‘Bir fark yok’

Haberin Devamı

“HDP, terör örgütü PKK-KCK’yı açıkça desteklemekten öteye geçerek onun bir organı gibi faaliyette bulunmuştur. Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın emir ve talimatları doğrultusunda faaliyet yürüten, yaptıkları veya yapmadıkları bakımından halka değil terör örgütü PKK/KCK’ya hesap veren, terör örgütünün siyasi görünümlü bir uzantısı, organıdır.

Başka bir deyimle HDP, PKK’nın partisidir. İddianamenin tamamında yer alan eylemleri gerçekleştirenler sıradan kişiler değil, partide genel başkanlık, milletvekilliği, MKYK üyeliği, MYK üyeliği, MDK üyeliği, belediye başkanlığı, teşkilat kademelerinde yönetici gibi davalı partide üst düzey görev almış kişiler olduğundan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlığı, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün ne kadar büyük bir tehdit altında olduğu daha iyi anlaşılacaktır.”

‘Terörist diyemediler’

İddianamede, davalı partinin genel başkanından üyesine kadar görev yapmış veya yapmakta olan partililerin bugüne kadar ısrarla PKK’ya “terör örgütü” ve onun aktif olarak bölücü yıkıcı eylemlerine katılan elemanlarına da “terörist” diyemedikleri vurgulandı.

Bunun aksine bölücü yıkıcı silahlı terör örgütü için “tabanımız, muhatap alınması gereken bir örgüt, halk özgürlük hareketi, demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüt, mazlum bir halkın öfkesi, umudu, sığınağı” gibi ifadeler kullanıldığı kaydedilen iddianamede, etkisiz hale getirilen terör örgütü üyelerinin de “şehit” olarak adlandırıldığı aktarıldı.

Haberin Devamı

HDP’nin, hiçbir milli meselede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yanında yer almadığı, Türk devletinin ve milletinin karşısında yer alan kim varsa haklı olup olmadıklarına bakmaksızın ön kabulle onların safında yer almayı tercih ettiği vurgulanan iddianamede, partinin, Fırat Kalkanı Harekâtı, İdlib Operasyonu, Zeytin Dalı Harekâtı, Barış Pınarı Harekâtı, Bahar Kalkanı Harekâtı ile Gara Operasyonu’na karşı takındığı tutum örnek gösterildi.

685 isme siyasi yasak talebi

İddianamede, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası gereğince Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına intikal eden bir kısım evraktan, gerek partinin merkez organlarında gerekse teşkilat kademelerinde görev alan partililerin adli sicil kayıtlarının incelendiğine işaret edildi.

İddianamede, aralarında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder’in de bulunduğu 685 isim için 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edilirken, HDP’nin “ödenecek Hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılmasına, varsa banka hesabında blokesine ve Hazine yardımı ödenmiş ise aynı miktarın iadesine” ve “üye kayıtlarının durdurulmasına” hükmedilmesi istendi.

Kobani davası delilleri dosyada

İddianamede, aralarında “Kobani davası” olarak bilinen iddianamenin de bulunduğu 20 delil, AYM’ye sunuldu. Deliller arasında, HDP üyelerine ilişkin Cumhuriyet savcılıklarına ve mahkemelere intikal etmiş soruşturma ve kovuşturma bilgileri, “İmralı Günlükleri” kitabının çıktısı, HDP’nin Diyarbakır’da görev almış üyelerine ilişkin yargı organlarına intikal eden soruşturma- kovuşturma dosyaları ve partiyle ilgili basına yansıyan haberlere yer verildi.
HDP’li milletvekili Hüda Kaya ile milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Gara operasyonu sonrası sosyal medya hesaplarından attıkları mesajlarla milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in Gara bölgesinde bulunduğuna dair beyanlar da iddianameye girdi.