Siyaset İYİ Parti lideri Akşener, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti: Bana gelmiş bir adaylık talebi yok

İYİ Parti lideri Akşener, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti: Bana gelmiş bir adaylık talebi yok

21.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda talebi olup olmadığı sorusuna, “Bana gelmiş herhangi bir talep yok” karşılığını verdi. 10 büyükelçinin Kavala çağrısına tepki gösteren Akşener, “Bu talebi doğru bulmuyoruz” derken, Kılıçdaroğlu, “Dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız” açıklamasını yaptı

İYİ Parti lideri Akşener, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti: Bana gelmiş bir adaylık talebi yok

Millet İttifakı’nın iki büyük ortağı dün CHP Genel Merkezi’nde buluştu. İYİ Parti lider Meral Akşener ve beraberindeki kurmay heyetini CHP’de ağırlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Millet İttifakı’nın “istişare” kavramını tekrar Türkiye’nin gündemine getirmesini önemli bulduğunu söyleyen Akşener, “Bizi yönetenlere de ‘Ben yaptım oldu’ fikrinin, Türkiye’yi getirdiği nokta açısından, onların da istişare kavramını tekrar hayatlarına almasına örnek olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu da, Türkiye’nin pek çok sorunu olduğunu belirterek, “Bu sorunlardan Türkiye’nin arınması, kendisine yeni bir yol haritası çizmesi, daha güçlü, daha dinamik bir yapıya ulaşması lazım. Bunun için istişarelerde bulunduk. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili bize çalışma verdiler. Altı siyasi partinin genel başkan yardımcıları bu konuda çalışma yapıyor. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Kavala tepkisi

“10 ülke büyükelçisinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki çağrısına” ilişkin soruyu yanıtlarken Akşener, “Dışişleri Bakanlığı’na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulur muyuz? Hayır, bulmayız ama böyle taleplerin Türkiye’ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Brunson’u hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye’nin uzak durmasının, Türkiye’nin itibarını öne koymasını tavsiye ederiz. Bütün bunların önüne geçecek tek yolun gerçekten hukukun işletilmesidir. Türkiye’deki hukuku, yargıyı oluşturan kurumların işlemesidir” dedi.

‘İtibarımızı koruyalım’

Kılıçdaroğlu, aynı soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti AİHM’in kararlarına uyacağı sözünü verdi. Bunun için de bir anayasa değişikliği gerçekleşti. İmza attığınız sözleşmenin gereğini yapmıyor ve arkasında durmuyorsanız itibar kaybeden Türkiye ve onu yönetenler olur. Biz Türkiye’nin itibarının her alanda korunmasını isteriz. AİHM’in bir kararı varsa o kararın da uygulanmasını isteriz. Eğer Türkiye gerçekten demokratik bir hukuk devletiyse bu çerçevede hareket etmesi lazım. Türkiye’ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Ama dışarıdan müdahale etmesine ortam hazırlayacak yönetimi de kabul etmeyiz. Türkiye hukuk devletinin kuralları içinde gereğini yapar. Geldiğimiz nokta üzücü.”

Haberin Devamı

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, “CHP’nin oylarının arttığına” ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Gerçeği Sayın Arınç da görüyor, gördüğü için de çok mutluyuz” dedi.

CHP tezkereyi tartışacak

Soru üzerine Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin partisinin tutumunu açıklayan Akşener, bazı konuları eleştirmekle beraber tezkereye “evet” oyu kullanacaklarını söyledi. CHP lideri de, konuyu MYK’da değerlendireceklerini belirtti. Altı siyasi partinin yürüttüğü parlamenter sistem çalışmasına ilişkin soru üzerine Akşener, “Aralık ayı gibi metin genel başkanlara sunulacak. İnşallah her şey iyi olcacak” dedi. Kılıçdaroğlu da, “Aralık ayında umarım altı siyasi partinin de üzerinde uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, “İmamoğlu’nun ziyaretleri kamuoyunda, ‘Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor’ şeklinde yorumlandı, böyle bir talebi var mı” sorusuna, “Bana gelmiş herhangi bir talep yok. Ayrıca giderken de zaten benden izin aldı” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Tebdil-i kıyafete gerek var mı?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir’in, “Vatandaşlarımız arasında dolaşan tebdil-i kıyafet ekiplerimiz üzerinden ciddi bir çalışma yürütüyor, raporluyor ve Genel Başkanımıza arz ediyoruz” açıklamasının hatırlatılmasına karşılık Kılıçdaroğlu, “Allah aşkına ekonominin durumunu bilmek için tebdil-i kıyafet ile gezmeye gerek var mı? Bunlar gerçekleri görmüyorlar mı?” ifadelerini kullandı. Akşener de, “AK Parti yöneticisi ve AK Parti mensubu olarak vatandaşın arasında gezememe korkusu; tebdil-i kıyafetin anlamı o” dedi.

‘Parmak sallanıyor’

HDP’li Pervin Buldan’ın “HDP demokratik iktidarın bir parçası olacak” açıklamasının ardından “HDP’ye bakanlık verilecek” iddiasının gündeme geldiğinin belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı’nı bozacak acaba ne yapabiliriz, böyle bir arayışın özellikle Cumhur İttifakı’nda olduğunu gayet iyi biliyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yola başvururlarsa vursunlar, bu ülkenin insanlarının ferasetine güveniyorum” dedi.

Haberin Devamı

Meral Akşener de “Ortada seçim yok. Kurulmuş iktidar yok. Türkiye’de bizlerle ilgili bir şey olduğu zaman 10 adım sonrasında ‘siz şunu yapacaksınız’ diye parmak sallanıyor. Bu demokratik değil” vurgulamasını yaptı.