Siyaset Kabineden KYK sorununa neşter

Kabineden KYK sorununa neşter

18.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bugün yapılacak Kabine toplantısının gündemindeki en önemli başlıklardan biri üniversite mezunu gençlerin geri ödemede büyük zorluk yaşadığı KYK kredi borçları olacak. Milyonlarca  genç, Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı müjdeyi bekliyor.

Kabineden KYK sorununa neşter

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları ile ilgili çalışmayı açıklayacağını söylemesinin ardından milyonlarca gencin gözü bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısına çevrildi. Kabinede, borçların faizinin silinmesi, ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma, ödeme takviminde düzenleme gibi formüller ele alınacak.

Haberin Devamı

Bugünkü toplantıda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, KYK borçları ile ilgili yaptıkları çalışmayı Kabine’ye sunacak. Söz konusu çalışmayla, kredi borçlarına uygulanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kaynaklı faiz artışlarından dolayı yaşanan mağduriyetin giderilmesi bekleniyor.

5 milyon borçlu

Kabinede, KYK kredi borcunda faiz silinmesi, ÜFE’nin makul bir seviyede tutulması, ÜFE üzerinden belirli bir yüzde alınarak borcun hesaplanması gibi ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma, ödeme takviminde düzenleme seçenekleri değerlendirilecek. Alınacak karara ilişkin detayları Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. 5 milyondan fazla KYK borçlusu genci ilgilendiren düzenleme, 2022-2023 yeni akademik yılına yetiştirilecek.

Haberin Devamı

Geri ödeme yapamadığı için icralık duruma gelen gençleri rahatlatacak düzenlemeyle, toplam 5.5 milyar lira tutarındaki öğrenci kredisi borçları yeniden yapılandırılmış olacak.

Erdoğan, KYK borçlarıyla ilgili çalışma hakkındaki açıklamasında, “Faizin düşmanı biziz. İlk kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamamızı yapacağız. Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Hatta enflasyona kurban etmeyiz. Biz çalışmamızı yapıyoruz, kabine toplantımızdan sonra açıklamamızı yapacağız” demişti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da, “Biz hiçbir konjektöre öğrencilerimizi feda etmeyiz. Her şey hazır, Kabine toplantısı sonrası gençlerimizle ilgili müjdeleri Cumhurbaşkanımız açıklayacak” diye konuşmuştu.

Ekonomik gelişmeler, enflasyon ve fahiş fiyat artışları ile mücadele de Kabine gündemindeki diğer önemli başlıklar arasında yer alıyor.

Erdoğan İran’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin davetine icabetle Tahran’a resmi ziyaret gerçekleştirecek. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Yedinci Toplantısı, yarın Erdoğan ve Reisi’nin başkanlıklarında gerçekleşecek. Toplantıda, Türkiye-İran arasında iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Erdoğan, aynı gün Reisi’nin ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla  Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı’na da iştirak edecek. Zirvede, Suriye’deki gelişmeler ele alınacak.