Siyaset Kadın başvurusu yüzde 38 arttı

Kadın başvurusu yüzde 38 arttı

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilal Erdoğan ‘İlim Yayma Ödülleri’nin amacının başarılı parlak çocukların akademik kariyerlere özenmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Ödüllere kadın başvuru sayısında ise yüzde 38 artış oluğuna dikkat çekildi...

Kadın başvurusu yüzde 38 arttı

Gülden Çoktan -  İstanbul / İlim Yayma Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek “İlim Yayma Ödülleri”, 19 Aralık’ta sahiplerini bulacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de bilimsel çalışmaları ve araştırmaları desteklemeyi amacıyla gerçekleştirilen İlim Yayma Ödülleri, bu yıl ikinci kez sahiplerini bulacak. Ödül töreninin detaylarına ilişkin Beşiktaş Four Seasons Hotel’de dün düzenlenen basın toplantısına, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan, İlim Yayma Vakfı Akademik Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. İdris Sarısoy ve İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün ve Vakıf Mütevelli Heyeti ile törene destek veren sponsorların temsilcileri katıldı. Törenin 19 Aralık’ta Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirileceği söyleyen Bilal Erdoğan, 2019’da ilki gerçekleştirilen ödül programına nazaran bu yıl çok olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

AKADEMİK TEŞVİK

Ne kadar iyi bir başvuru havuzu oluşursa o kadar doğru adrese ödülleri teslim edeceklerine inandıklarını aktaran Erdoğan, “Her geçen ödülde sistemimizi, algoritmamızı, tekniğimizi daha da geliştiriyoruz. Ve gerçekten dünyada bu alanda yapılan bütün örnekleri çalışarak ortaya koyduğumuz bir sistemle çalışıyoruz. Bu ödülün en öneli maksatlarından biri başarılı parlak çocuklarımızın akademik kariyerlere özenmesini sağlamak. Akademik araştırmaya özenmesini sağlamak. Akademik araştırma deyince sadece mühendislik, doğa, sağlık birimlerinin anlaşılmasını istemiyorum. Sosyal bilimler de elbette bazen ifade edilen bir araştırma sahası” diye konuştu.

Ödül sahiplerinin tanınması ve tanıtılmasının da önemli olduğunu belirten Erdoğan, “Ödül alan akademisyenlerimizi biz ödülle bir teşvikle destekliyoruz. Ama araştırma alanları yaptıkları başarılı işler kamuoyuna ne kadar malolursa bu ödüllerin akademi dünyasında özendirici vasfı o kadar güçlenmiş ve desteklenmiş olur” açıklamasında bulundu.

İlim Yayma Cemiyeti tarafından 1973 yılında kurulan İlim Yayma Vakfı’nın kuruluş senedinde ‘Memleket dahilinde ve haricinde ilmin yayılmasına destek olmak’ yazdığını ifade eden Erdoğan, “Dolayısıyla kurucularımız bize aslında beynelmilel, uluslararası dünya çapında bir misyon yüklemiş. Ama biz henüz bunu başarmış durumda olduğumuzu iddia edemeyiz. İnşallah ödüllerimizin gelişimi uluslararası boyuta taşınması da vakfımızın misyonunun tam anlamıyla yerine gelmesini sağlamış olacak. Ümit ediyorum ki 2021 ödüllerimiz ondan sonra 2023, 2025 devam edeceğiz” ifadesini kullandı. İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün ise “İlki 2019 yılında verilen İlim Yayma Ödülleri’nin bu yılki ödüllerinin gördüğü ilgi bizleri çok memnun etti. Markalaşmış olan bu ödüllerin tüm akademi camiasına motivasyon olması, ülkemiz adına yeni cevherlerin keşfine imkan sağlaması en büyük temennimizdir” dedi. İlim Yayma Akademik Danışma Kurulu Başkanı Prof. İdris Sarısoy da şu açıklamalarda bulundu: “019 yılından bugüne kadın bilim insanı başvuru oranında da artış oldu. Bu oran 2019’da yüzde 22 iken bugün yüzde 38’e çıktı. Bu gurur ve umut verici.”

Haberin Devamı

TOPLAM BİN 111 BAŞVURU YAPILDI

İlim Yayma Ödülleri için 159 üniversite ve 34 diğer kurum ve kuruluştan 428’i kadın, 683’ü erkek olmak üzere toplam bin 111 başvuru tamamlandı. Büyük ödülü kazanan 600 bin lira, diğer Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler ödüllerini kazananlar ise 200’er bin lirayla ödüllendirilecek. Türkiye’nin saygın ve prestijli “Akademik Ödülü” hedefiyle iki yılda bir düzenlenen İlim Yayma Ödülleri’nin bu yıl ana sponsorluğunu Turkcell, Hayat, Tosyalı Holding ve MNG Şirketler Grubu’nun olduğu ödüllerde, ASELSAN, Aksa, Emlak Konut, Memorial Platin sponsor; TKBB (Türkiye Katılım Bankaları Birliği), Megasan, EVYAP, Torkam Holding altın sponsorlar olarak yer alıyor. Ödüllerin iletişim sponsorluğunu ise Demirören Medya üstleniyor.

Haberin Devamı

Fotoğraf: Can Erok Milliyet