Siyaset Kamudan ihraçlar 90 bin kişiyi aştı

Kamudan ihraçlar 90 bin kişiyi aştı

08.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni kararname ile 8 bin 399 personel kamudan ihraç edilirken, darbe girişiminin ardından önceki KHK’larla kamu görevinden çıkarılan 277 personel de göreve iade edildi. Son kararnamelerle kamudan ihraç sayısı 90 bini aştı...

Kamudan ihraçlar 90 bin kişiyi aştı

679 sayılı KHK ile göreve iade edilenler arasında daha önce Askeri Casusluk davası kapsamında yargılanarak FETÖ mağduru olmasına karşın ihraç edilen Tabip Yarbay Ahmet Turan Ilıca da yer aldı.

OHAL kapsamında yayımlanan 679 sayılı KHK ile, 2 bin 687’si Emniyet Genel Müdürlüğü, bin 699’u Adalet Bakanlığı, 731’i TSK mensubu, 639’u akademisyen olmak üzere toplam 8 bin 399 personel daha ihraç edildi. Böylece, OHAL kapsamında yayımlanan kararnamelerle kamudan çıkarılan personel sayısı 90 bini aştı.
Daha önce kamu görevinden çıkarılan 277 personel de göreve iade edildi. Göreve iade edilenler arasında daha önce Askeri Casusluk davası kapsamında yargılanarak FETÖ mağduru olmasına rağmen kamudan çıkarılan Tabip Yarbay Ahmet Turan Ilıca da yer aldı. Ilıca’nın itibarı iade edilmiş oldu.

Balcı da listede

FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Adil Öksüz’ün gözaltındayken üç kez telefonla görüştüğü Atatürk Araştırma Merkezi İdari İşler Müdürü Hasan Balcı da ihraç edilenler arasında yer aldı. Balcı, 24 Eylül 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Balcı’nın biri subay diğeri astsubay iki oğlu da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.

Haberin Devamı



83 dernek kapatıldı

KHK’yla aralarında 73 Cizre Spor Kulübü ile Şırnak Belediyesi Spor Kulübü’nün de sekiz spor kulübü dahil 83 dernek kapatıldı. Kapatılanlar arasında Ankara Demokratik Haklar Derneği ve Dersim Demokratik Haklar Derneği, Demokrat Araplar Derneği, Artuklu Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği, İstanbul Kürt Enstitüsü Derneği, Smyrna Sosyalist Gençlik Derneği, İşçi Kültür Sanat Evi Derneği de yer alıyor. KHK’yla daha önce kapatılan 7 dernek ile 11 yerel gazete de yeniden açıldı.

KHK ile 631 akademisyen ihraç edildi

Resmi Gazete’de önceki gece yayımlanan son üç Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte 631 akademisyen de kamudan ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler arasında barış bildirisine imza atan 40 akademisyenle, sol dünya görüşü bilinen pek çok isim de yer aldı. İhraç edilen isimler arasında Artuklu Üniversitesi’nden Yardımcı Doç. Dr. Selim Temo Ergül, Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tezcan Durna, Doç. Dr. Süreyya Karacabey, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Nilgün Toker, Prof. Dr. Feride Aksu ile 59 gün boyunca, “KHK ile açığa alındım, işimi istiyorum” diyen ve 13 kez gözaltına alınan Selçuk Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Nuriye Gülmen de yer aldı. Prof. Aksu, aynı zamanda eski CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın eşi. Eski Mazlum Der Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu da ihraç edilen isimler arasında bulunuyor.

Yayın yasağı ihlaline durdurma

OHAL kapsamında yayımlanan üç yeni KHK ile birçok alanda kritik düzenlemeler yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 3 yeni KHK’de yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

Kapatılan özel öğretim kurum ve kuruluşları, kurs, dershane, öğrenci yurtları ve pansiyonlara avans veya peşin ödeme şeklinde kapatma tarihinden sonraki dönemler için ifa edilmiş öğrenim ve barınma bedelleri iade edilecek.

Vali ve kaymakamların kişisel suçları hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu bölge adliye mahkemesinin bulunduğu yerdeki il Cumhuriyet başsavcılığı ve aynı yer ağır ceza mahkemesine ait olacak.
Soruşturma sırasında bulunamayan şüpheliler hakkında usulüne göre ilanen tebliğ yapıldıktan sonra “kaçak” olduklarına karar verilebilecek. ‘Kaçak’ların mal varlıklarına el konulabilecek.

Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyeleri, Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinde yargılanacak.

TRT’nin 300 ile sınırlanan sözleşmeli personel sayısında sınır kaldırılacak.

Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde radyo ve televizyonların programları bir gün durdurulabilecek.

RTÜK, lisans taleplerini milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gibi sebeplerle reddedebilecek.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı personeline para mükafatı ve adli yardım verilecek.

Jandarma Güvenlik Akademisi’ne 10 milyon TL sermayeli döner sermaye işletmesi kurulacak.

Darbe girişimi çerçevesinde haklarındaki soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar şirketler, TMSF’nin gözetiminde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin atadığı yöneticiler tarafından yöneticilecek.

Yükümlü erler sigortalı sayılacak

Sözleşmeli subay ve astsubaylıkta 12’nci hizmet yılını tamamlamış olanlara muvazzaf subay ve astsubaylığa geçiş sınavına müracaat hakı verilecek.

Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların askere sevk tarihi ile terhis tarihi arasında, yedek subay öğrencileri ve adaylarının askere sevk tarihi ile yedek subay nasıp tarihi arasında, askeri öğrenci adaylarının intibak eğitimine başladıkları tarih ile yemin ettikleri tarih arasında sosyal güvenlik primleri ilgili kamu idaresi tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Milli Savunma Bakanı’nca gerek görülmesi halinde Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca disiplin soruşturması yürütülebilecek.

TSK’da disiplin sürecini Genelkurmay Başkanı ile Milli Savunma Bakanı da başlatabilecek. Milli Savunma Bakanlığı’nda da bir Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulacak.

Yazarlar