Siyaset Karma komisyona toplantı çağrısı

Karma komisyona toplantı çağrısı

13.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

HDP’li Semra Güzel'in, dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı fezlekesi dün TBMM'ye ulaştı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, başkanlık ettiği karma komisyonu 20 Ocak perşembe günü için toplantıya çağırdı.

Karma komisyona toplantı çağrısı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in, sözlüsü olduğunu söylediği PKK'lı teröristle çekilmiş fotoğraflarının ortaya çıkması sonrası hakkında hazırlanan dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı fezlekesi dün TBMM'ye ulaştı. 

Haberin Devamı

HDP'li Güzel'in, 2017'de TSK'nın düzenlediği bir operasyonda öldürülen PKK'lı terörist Volkan Bora ile çekilmiş fotoğrafları ortaya çıkmış; bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için "terör örgütü üyeliğinden" fezleke hazırlamıştı.

Önce Adalet Bakanlığı, ardından da bakanlıkça Cumhurbaşkanlığı'na iletilen fezleke, Cumhurbaşkanlğı tarafından süratle işlemleri tamamlanarak dün TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Başkanlık da fezlekeyi TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sevk etti.

20 OCAK'TA TOPLANIYOR

AK Partili yetkililer Güzel'in dosyasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Meclis'teki aynı içerikteki diğer dokunulmazlık fezlekelerinden ayrılarak öne çekileceğini belirtirken öğlen saatlerinde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, üyeleri 20 Ocak perşembe günü için komisyonu toplantıya çağırdı.

Haberin Devamı

Güzel hakkında daha önce Meclis'e sevk edilen 33 fezleke daha bulunuyor.  Güzel hakkındaki diğer dosyaların da komisyon gündemine alınıp alınmayacağı önümüzdeki hafta yapılacak bu toplantıda değerlendirilecek. 

Tüm dosyaların gündeme alınması halinde her dosya için ayrı ayrı hazırlık komisyonları kurulması gerekeceğine işaret eden AK Partili yetkililer, bunun süreci uzatacağını ifade ederek yalnızca son fezlekenin işleme konulacağını belirtiyor. Ancak bazı AK Partililer ise benzer suçlarla ilgili hakkında fezleke olan milletvekillerinin dosyalarının da karma komisyon gündemine getirilmesinin doğru olacağı yorumunu yapıyor.

AK Parti kaynakları, HDP’li Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra başlayacak yargılama sürecinin 2023 seçimlerine kadar kesinleşip Meclis'e ulaşması ve milletvekilliğinin düşürülmesinin ise mümkün olmadığına işaret ediyor.

Kaynaklar, bu noktada "bir milletvekilinin bir teröristle çekilmiş görüntülerinin kabul edilemeyeceğinden" hareketle ortaya bir irade beyanı koymuş olacakları değerlendirmesini yapıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM'ye gelen dokunulmazlık fezlekeleri, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon'a sevk ediliyor. Komisyon, bu fezlekelerden görüşülmesini istediğini öne çekebiliyor. 1 veya daha fazla dosyanın gündeme alınması halinde Karma Komisyon bünyesinde 'Hazırlık Komisyonu' kurulacak ve bu komisyon, 1 ayda dosyayı karara bağlayacak. Komisyon, çalışma süresi içinde savcılık ve ilgili yerlerden dosya ile ilgili yeni bilgi ve belge isteyebilecek. Dosyası görüşülen milletvekilinden, verilecek süre içinde sözlü ya da yazılı savunması istenecek. Milletvekili kendisinin yerine isterse başkasını da savunma yapmak üzere tayin edebilecek. Hazırlık Komisyonu çalışmalarını tamamladıktan sonra Karma Komisyon toplanıp, konuyu görüşerek oylayacak. Komisyonun dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar vermesi halinde dosya, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve nihai karar verilecek. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekilinin, komisyonda olduğu gibi Genel Kurul'da da savunma yapma hakkı bulunuyor. Genel Kurulda, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar alınırsa dokunulmazlığı kaldırılan vekil için yargı yolu açılmış oluyor.