Siyaset Karşılaşmayıp teğet geçtiler

Karşılaşmayıp teğet geçtiler

30.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret eden MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, Ak Parti Genel Merkezi’nde görüşmemeye özen gösterdiler

Karşılaşmayıp teğet geçtiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP’nin Meclis Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’nin Meclis Başkan adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile görüştü. Partiye İhsanoğlu ayrılırken gelen Fırat, İhsanoğlu ile karşılaşmadığını söyledi. Davutoğlu, Ak Parti kurucularından olan Fırat’a, “siz buraların yabancısı değilsiniz” dedi.
Davutoğlu, dün Ak Parti Genel Merkezi’nde, MHP’nin Meclis Başkan adayı İhsanoğlu ve HDP’nin Meclis Başkan adayı Dengir Mir Mehmet Fırat’ı ayrı ayrı kabul etti. İhsanoğlu partiye oğlu Orhan İhsanoğlu ile birlikte; Fırat da HDP milletvekilleri İdris Baluken ve Hüda Kaya ile birlikte geldi. Davutoğlu, İhsanoğlu ile 20 dakika, Fırat ile 40 dakikaya yakın görüştü. Her iki görüşmenin de samimi bir ortamda geçtiği ifade edilirken iki isim de “Meclis’in itibarının yükseltilmesine” vurgu yaptı.
Karşılaşmadılar
İhsanoğlu’nun görüşmeden ayrıldığı sırada Fırat, Ak Parti’ye giriş yaptı. İhsanoğlu ve Fırat’ın parti içinde karşılaşmadıkları vurgulandı. Fırat’ın genel başkan katına çıkarkan İhsanoğlu’nun başka bir odada olduğu ve bu nedenle karşılaşmadıkları belirtildi. MHP ile HDP’nin birbirleriyle görüşmeme tavrı nedeniyle İhsanoğlu’nun Fırat ile karşılaşmamaya özen gösterdiği yorumu da yapıldı. Alınan bilgilere göre, Davutoğlu Ak Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve bir dönem partinin “İki numaralı ismi olan” Fırat’a “Siz buraya yabancı değilsiniz” dedi. Fırat da “Doğru yabancısı değilim, buraları bilirim” karşılığı verdi.
‘Uzlaşma yeri TBMM’
İhsanoğlu, yaptığı açıklamada görüşmenin samimi bir havada geçtiğini vurgulayarak, “7 Haziran’da ortaya çıkan tablo, uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer, TBMM’dir” dedi. İhsanoğlu, TBMM’nin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Birincisi toplumdaki itibarı tahkim edilmeli, yani güçlendirilmeli. Geniş tabanlı bir Meclis yönetimi kurulmasını istiyoruz. Bütün Meclis mensuplarının, salı, çarşamba günü vicdana uygun şekilde karar vereceğinden eminim” dedi.

Haberin Devamı

Davuoğlu’nun Sultanahmet turu

Başbakan Davutoğlu, Sultanahmet Meydanı’nda önceki gün vatandaşlarla bir araya geldi. Davutoğlu, sünnet düğünü olan 7 yaşındaki Talha Sevim adlı çocukla sohbet etti.

Uzun bir süreç hazmedecekler

Başbakan ile faydalı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Fırat da görüşmede TBMM’nin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve bir yasa fabrikası gibi çalışmaması, yasama yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanması ve koordinasyon içinde yürümesi gerektiği konularında fikirlerini ilettiğini ve destek istediğini kaydetti.
Fırat, bir gazetecinin “İhsanoğlu, geniş tabanlı bir koalisyon kurma istekleri olduğunu söyledi. HDP ile görüşme konusundaki sorularımızı ise yanıtsız bıraktı” sözleri üzerine “O zaman geniş tabanlı olmuyor. Dar tabanlı oluyor. Bir kere MHP’yi anlayabilmek mümkün değil. Herhalde çok zorlarına gidiyor, 80 milletvekiliyle, yani kendileri kadar milletvekili almış olmasını bir türlü hazmediyor ama süreç uzundur. Bu süreç içinde hazım mekanizmaları çalışıp hazmedecekleri kanısındayız” dedi.