Siyaset Katliamcıyı ikinci kez ağırlıyoruz

Katliamcıyı ikinci kez ağırlıyoruz

18.08.2008 - 03:34 | Son Güncellenme:

Darfur katliamının sorumlusu olarak görülen Sudan Devlet Başkanı Beşir ikinci kez Türkiye’ye geliyor

Katliamcıyı ikinci kez ağırlıyoruz

Türk diplomasisi ‘sınır tanımazlığı’nı bu kez Afrika’ya kucak açarak gösteriyor. 43 Afrika ülkesinin önde gelen devlet adamları, beraberlerindeki kalabalık heyetlerle birlikte ‘Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’ için İstanbul’a ayak bastı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde bugün başlayıp üç gün sürecek zirve boyunca, Afrikalı konuklar İstanbul’da hem iş hem de doyasıya gezi olanağı bulacak. Zirvenin belki de dikkatleri en çok çekecek konuğu; Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir. Uluslararası toplumun Darfur’daki katliamların sorumlusu olarak gösterdiği Beşir’in, Türkiye’de ikinci kez ağırlanıyor oluşuna Batı’dan sert tepki var.
1998’de ‘Afrika Eylem Planı’ benimseyip, diplomatik ve ekonomik yönlerden bu kıtaya en belgirgin açılımını yapan Türkiye, Kara Kıta’ya verdiği önemi 2005’i ‘Afrika yılı’ ilan ederek tüm dünyaya göstermişti. Afrika Birliği’nin 2008’de Türkiye’yi ‘stratejik ortak’ kabul etmesinin ardından, Kara-Kıta ve Türkiye arasında hızlanan işbirliği sürecinde doruk nokta İstanbul’da 18-21 Ağustos tarihlerinde ‘Ortak bir gelecek için dayanışma ve ortaklık’ sloganıyla gerçekleştirilecek ‘Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’ olacak. Zirve, Türkiye’nin bir yandan Afrika ile ilişkilerini geliştirmesi için fırsat, bir yandan da BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığı için puan toplama şansı yaratacak. Zirve kapsamında İstanbul’da boğaz turu, Topkapı Sarayı’nda ve Sultanahmet Camii’nde turistik geziler yapacak Afrikalı konuklar, Kapalıçarşı’da da bol bol alışveriş imkanı bulacak.
Türkiye’ye Afrika’ya 15 yeni büyükelçilik açmak için hazırlıklarını hızla sürdürüken önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ekonomik işbirliğinin Türkiye için yeni bir ‘ekmek kapısı’ olacağı öngörülüyor. Afrika ile Türkiye arasında 2005’te 9 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2007’de 13 milyar dolara yükseldi. Beş yıl içinde ise 30 milyar dolara çıkması hedefleniyor.
Radikal