Siyaset Kimse gelişigüzel vatandaşlık almıyor

Kimse gelişigüzel vatandaşlık almıyor

15.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında ağırlıklı olarak sığınmacılar konusu ele alındı.

Kimse gelişigüzel vatandaşlık almıyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türkiye’deki Suriyeliler ile ilgili son rakamları açıkladığı toplantıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar sınır ötesinde yapılan operasyonlar ve güvenli hale getirilen bölgelerle ilgili detayları MKYK üyeleriyle paylaştı.

Haberin Devamı

"YASAYA GÖRE ŞARTLAR BELLİ"

Sunumunda 2011’den bu yana toplam 200 bin 950 Suriyeli’ye vatandaşlık verildiğini aktaran Soylu, “‘Türkiye’de vatandaşlık alan Suriyeli sayısı daha fazladır’ diyenler de yalan söylüyor. Sosyal medyada öyle deli saçması senaryolar üretiliyor ve dolaşıma sokuluyor ki insanın aklı almıyor. Yasaya göre şartlar, kriterler belli. Kimse gelişigüzel vatandaşlık alıp oturmuyor” dedi. 

EN ÇOK SIĞINMACI İSTANBUL'DA

5 Mayıs itibarıyla Türkiye’de bulunan geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 762 bin 889 olduğunu açıklayan Soylu,  en çok Suriyeli’nin 542 bin 782 kişi ile İstanbul’da yaşadığına işaret etti. Soylu’nun verdiği bilgilere göre, İstanbul’da nüfusun yüzde 3,43’ü artık Suriyelilerden oluşuyor. Kilis’te nüfusun yüzde 73,56’sı; Hatay’da yüzde 25,92’si; Gaziantep’te yüzde 21,73’ü; Şanlıurfa’da ise yüzde 20,06’sı Suriyeli. Soylu, Suriye’ye yapılan harekâtlarla güvenli hale getirilen bölgelere bugüne kadar 497 bin 926 Suriyeli’nin döndüğünü kaydetti. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çalışma temposunu artırın” talimatı verdiği öğrenildi.