Siyaset Kimsenin ülkemi karıştırmaya hakkı yok!

Kimsenin ülkemi karıştırmaya hakkı yok!

03.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afrika turunun üçüncü ayağı olan Nijerya’ya geçen Cumhurbaşkanı, HDP’li Demirtaş’ın Sur ile ilgili çağrısına tepki gösterdi. Erdoğan, ‘Kürt kardeşlerimin bu terör kokan çağrıya evet diyeceğini sanmıyorum’ dedi

Kimsenin ülkemi karıştırmaya hakkı yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Sur ile ilgili çağrısına sert çıktı. Savcıları göreve çağıran Erdoğan, “Bölge halkının, Kürt kardeşlerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya ‘evet’ diyeceğine inanmıyorum. Bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir, savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Erdoğan, dün Afrika turunun üçüncü ayağı olan Nijerya’da resmi temaslarda bulundu. Erdoğan, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan’a, Başkanlık Sarayı’na gelişinde arabasından inene kadar yerel kıyafetli askeri bando takımı eşlik etti.

Terörle mücadele

Buhari, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşıladıktan sonra 21 pare top atışı yapıldı. Top atışı sırasında çevredeki ağaçlarda bulunan binlerce yarasanın ürkerek havalanması ilginç bir görüntü oluşturdu. İkili, görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında terörle mücadele konularının ele alındığını kaydetti.

Erdoğan, Demirtaş’ın Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile ilgili çağrısının sorulması üzerine, “Aslında bunun cevabını buradan vermek pek doğru değil. Ülkemde bu cevabı vermeyi arzu ederim. Fakat hassasiyeti sebebiyle özellikle bunu belki cevaplamak mecburiyetinde kalıyorum. Bir terör örgütüne çağrı yapmak parlamento içindeki bir milletvekilinin görevi olamaz. Burada atılması gereken adım şudur. Zaten, ben, Güneydoğu’daki, bölge halkının, Kürt kardeşlerimin böyle terör konan, teröre davet kokan bir çağrıya ‘evet’ diyeceğine inanmıyorum” diye konuştu.

Savcılara da çağrı yapan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunun yanında özellikle bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada. Ve bu savcılıklara bir davettir. Savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur. Şu anda güvenlik güçlerimiz bölgede çok ciddi bir huzur operasyonu adı altında yürüttükleri bu operasyonlardan netice alma konumuna geldikleri dönemde, bu zat, bunlar rahatsız olmaya başlamışlardır. Çünkü bölge artık kendine geliyor. Bölge artık huzur bulmaya başlıyor. Hükümetimizin de yoğun bir şekilde bu operasyonların netice almasından sonra bölgede kentsel dönüşüm, değişim ve vatandaşımızın çok daha huzurlu bir şekilde yerleşim alanlarına sahip olması için atacakları adımların endişesi bunları şu anda kaplamıştır. Bir an önce inşallah neticeyi alıp bölgede o huzurlu günlere yeniden döneceğiz.”

‘Terörün dini yoktur’

Ortak basın toplantısında Erdoğan, Nijerya’daki terör olaylarına da değindi. Erdoğan, “31 Ocak ve 9 Şubat insanlık dışı eylemler dolayısıyla bir kez daha şahsım ve milletim adına başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyorum. Bu eylemler, terörün kanlı yüzünün dünyanın her yerinde aynı olduğunun bir başka delilidir. Bizi üzen bir şey bir Müslüman olarak özellikle var. Irak’a bakıyoruz, Suriye’ye bakıyoruz, Nijerya’ya bakıyoruz, Yemen’e bakıyoruz öldüren ‘Allahu Ekber’ diyor, ölen ‘Allahu Ekber’ diyor çünkü terörün dini yoktur, milleti yoktur. Terör örgütleri arasında asla ayrım yapılmasını tasvip etmiyoruz. Terörün bir dinle, bir inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir. Terörün ve marjinal yapıların bu dokuyu tahrip etmesine asla fırsat vermemeliyiz. Terör konusunda, terörle mücadele konusunda Türkiye olarak Nijerya ile iş birliği yapmaya her zaman hazırız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye-Nijerya işbirliği zaptı imzalandı

Türkiye ile Nijerya arasında, ticaret ve ekonomi işbirliği mutabakat zaptı ile sanayi alanında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. Erdoğan, Türkiye ve Nijerya’nın toplam nüfusunun 260 milyon olduğuna işaret ederek, “Bu çok önemli bir pazardır. Toplam dış ticaret hacmimiz 1 milyar 145 milyon dolardır. İhracatımız 314 milyon dolar, ithalatımız 831 milyon dolar. Görüldüğü gibi Nijerya’nın lehine bir durum söz konusu. Nijerya bu imkanıyla, bu gücüyle, biz de kendi imkan ve güçlerimizle bunları kardeşler olarak birleştirirsek inanıyorum ki çok çok daha verimli neticeler alabiliriz. Nijeryalı iş adamlarını da Türkiye’de yatırım yapmaya davet ediyorum, her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Türk müteahhitlik firmalarının dünyada ikinci sırada bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Nijerya’nın güzelleştirilmesinde, alt yapı ve üst yapı yatırımlarında her türlü girişimde bulunmaya müteahhitlerimiz hazırdır” dedi.

Haberin Devamı

Buhari’den Türkiye’ye ‘destek’ teşekkürü

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Erdoğan’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Geçirdiğimiz bu zor dönemde bize destek olduğunuz için teşekkür ediyorum” dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin 16. yüzyılda başladığına işaret eden Buhari, görüşmelerde birçok konunun ele alındığını dile getirdi. Buhari, Nijerya polis teşkilatına verdiği eğitimler ve kaliteli teçhizatlar için Türkiye’ye teşekkürler etti. Buhari, Erdoğan’ın kendisini Türkiye’ye davet ettiğini, en kısa zamanda bu davete icabet etmeye çalışacağını söyledi.