23.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANTALYA AA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da televizyon, gazete, web haber ve radyo yayınları bulunan Lider Medya’nın genel merkezinin açılış törenindeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyareti değerlendirdi. Çavuşoğlu, “KKTC’nin gerek Doğu Akdeniz bakımından gerekse hidrokarbon açısından haklarını korumak için garantör ülke ve anavatanı olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, bunu yaparken de hiç tereddüt etmiyoruz. Bundan sonra da tereddüt etmeyeceğimizden herkes emin olsun. Hiçbir şekilde KKTC ve Türkiye’nin haklarını savunurken tereddütte düşmeyiz, gerekli adımları atarız” dedi.
Çavuşoğlu, ABD’nın aynı gün Kıbrıs Rum Kesimi ile dayanışma toplantısı gerçekleştirdiğini kaydetti. KKTC’de “Kapalı Maraş” ile ilgili açıklamaların da dünyada yankı uyandırdığını dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Kapalı Maraş ile ilgili daha önceki ziyaretimizle bir adım atılmıştı. Bazı kamu alanları halka açıldı, şimdi ise küçük bir bölümü askeri statüden arındırılarak oradaki mülk sahiplerinin kullanımına açılıyor. Hiçbir şekilde mülkiyet hakkı ihlal edilmiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları da ihlal edilmiyor, uluslararası hukuk da ihlal edilmiyor. Burada en çok Rum kesiminin, Güney Kıbrıs’ın vatandaşları var. Güney Kıbrıs’tan Rumlar buradaki mülklerini kullanmak için başvuruda bulunuyorlar, ‘buraları açın, kendi mülkümüzü kullanamıyoruz yıllardır, atalarımızın, ecdadımızın mülkleri var.’ diyorlar. Herkesin var, sadece Rumların değil. Herkes mülkünü kullanmak istiyor.” Çavuşoğlu, sorunun çözüme kavuşması için 53 yıldır müzakere yapıldığını ancak her defasında Rum kesiminin masadan kalkan taraf olduğunu belirtti. Türkiye’ye yönelik çifte standart uygulandığını anlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Çifte standardın sebebi, ya benim üyem olacak ya benim dostum olacak. ‘İki devletli çözüm’ diyoruz, ‘hayır’ diyorlar, ‘neden’ diyoruz, ‘bu ada küçük, iki devlet olmaz’. Türklerin Rumların bir azınlığı olarak yaşamasını istiyorlar, biz artık buna müsaade etmeyeceğiz, müsaade etmediğimizi gördükleri için son günlerde seslerini çıkarmaya başladılar.”
‘Güvenlik meselesi’
Öte yandan demokrasinin önemli güçlerinden medya olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Basın yayın organlarının, medyanın dışarıdan fonlanması ve ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit edecek şekilde başkaları tarafından yönetilmesi de son derece tehlikelidir, bir ulusal güvenlik meselesidir. O nedenle medyamızın, basınımızın her bakımdan bağımsız ve tarafsız olması, demokrasimiz, ülkemiz, geleceğimiz için önemlidir” dedi.
Rumlar, Maraş kararı için BM’ye başvurdu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Maraş’ın bir bölümünün daha açılacağını açıklamasının ardından Rum Yönetimi, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, meseleye, BMGK nezdinde sert bir yanıt vermeye çalışıldığını duyurmuştu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de bir açıklamayla, gelişmelerden “endişe” duyduğunu kaydetti. Guterres’in Sözcüsü Ferhan Hak tarafından yapılan açıklamada, “Tarafların, kalıcı bir anlaşma arayışını tehlikeye atacak, tek taraflı adım atmaması konusunda Genel Sekreter’in defalarca çağrı yaptığı” vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland da Maraş’ın açılması kararını “provokatif” ve “kabul edilemez” bulduklarını söyledi ve Türkiye’yi bu kararı geri almaya çağırdı.