Siyaset Kontenjan sıralarında ‘denge’ kurma arayışı

Kontenjan sıralarında ‘denge’ kurma arayışı

01.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kontenjan için ayrılan sıralarda etnik köken, mezhep ve hemşehrilik açısından incelemeler yaparak isimleri belirleyecek.

Kontenjan sıralarında ‘denge’ kurma arayışı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kontenjan ve merkez yoklamasıyla belirlenecek 187 milletvekili adayı için bu hafta içinde çalışmalarını yoğunlaştıracak. Kılıçdaroğlu, yarın İstanbul’da bulunacak, 7 Nisan’a kadar diğer günler parti genel merkezinde ve evinde çalışmalarını sürdürecek. Kılıçdaroğlu’nun kontenjan adaylarını belirleme sürecinde bölgenin etnik köken, mezhep ve hemşehrilik yapısını da inceleyeceği öğrenildi. Bu doğrultuda, örneğin İstanbul’da Karadenizlilerin ağırlıklı olarak bulunduğu 3. bölgede Karadenizli bir ismin aday olarak gösterilmesi bekleniyor. Yine aynı şekilde Kılıçdaroğlu’nun bazı kentlerde ön seçimden çıkan Alevi-Sünni dengesini de bulmak istediği ifade ediliyor. Bu doğrultuda Ankara 1. bölgede ön seçimde oluşan Alevi aday ağırlığının Sünni isimlerle, İstanbul 2. bölgede ön seçimde oluşan Sünni aday ağırlığının da Alevi isimlerle dengelenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

952 başvuru dosyası var
44 seçim çevresinde ön seçim, 10 seçim çevresinde eğilim yoklaması yapan CHP’de gözler merkez yoklamasıyla belirlenecek 31 kent ve 54 seçim çevresinde kullanılacak 37 kontenjan dahil toplam 187 milletvekili adayına çevrildi. 37 kontenjan sırası için toplam 461, merkez yoklamasıyla belirlenecek sıralar için 491 başvuru yapıldı. Bu da 187 sıra için Kılıçdaroğlu’nun önünde 952 başvuru dosyası bulunduğu anlamına geliyor.
PM kararıyla kontenjan uygulanacağı belirtilen Trabzon ve Adıyaman’da kontenjan kullanılmasının düşünülmediği kaydediliyor. Milliyet’in aldığı değerlendirmelere göre ön seçim ve eğilim yoklaması yapılan yerlerde kullanılacak kontenjan için öne çıkan isimler şöyle: İstanbul 1. bölge: 1., 3., 5., 7. ve 9. sıralar için kontenjan kullanılacak. İlk sıra kadın adaya ayrılacak. Kulislerde ilk sıra için en güçlü adayın PM üyesi Zeynep Altıok olduğu belirtiliyor. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin bu bölgeden değerlendirilmesi bekleniyor. Bekaroğlu’na yönelik parti yönetiminde memleketi Rize ya da Kocaeli’den aday olması yönünde baskı yapıldığı bilinse de Bekaroğlu’nun da bu bölgeden aday gösterilmesi öngörülüyor.
İstanbul 2. bölge: 1., 3., 5. ve 7. sıralar için kontenjan kullanılacak. Bu bölgede Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar’ın isimleri ön plana çıkıyor. Kulislerde öğretim üyesi İştar Savaşır, partinin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Aylin Kotil ile PM üyesi Gülseren Onanç’ın da bu bölgeden aday gösterilebileceği konuşuluyor. Eski Grup Yorum solisti Hilmi Yarayıcı’nın da bu bölgeden aday olabileceği ifade ediliyor.
İstanbul 3. bölge: 1., 3., 5., 7. ve 9. sıralar için kontenjan kullanılacak. Bu bölgede Grup Başkanvekili Engin Altay ve Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu’nun isimleri öne çıkıyor. Bu bölgede yine Ermeni isimlerden Talin Ergüneş Gazer’in aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yine sürpriz bir biçimde eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun bu bölgeden aday gösterilebileceği, kulislerde Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun 2. bölgeden 3. bölgeye kaydırılabileceği ifade ediliyor. İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın bu bölgeden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor ve İstanbul Milletvekili ve Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Erdoğan Toprak’ın da bu bölgeden aday olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ankara’da yıldız isimler
Ankara 1. bölge: 1., 3., 5. ve 7. sıralar için kontenjan kullanılacak. Kılıçdaroğlu’nun tercihte en çok zorlanacağı kentlerin başında Ankara geliyor. 1. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin ilk sıradan aday gösterilmesi bekleniyor. Burada Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Grup Başkanvekili Levent Gök, Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, PM üyesi Gül Çiftçi’nin bu bölgeden aday olabilecekleri konuşuluyor.
Ankara 2. bölge: 1. ve 3. sıralar için kontenjan kullanılacak. Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın bu bölgeden aday olabileceği değerlendiriliyor. Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ve PM Üyesi Şenal Sarıhan’ın ismi de bu bölgeden aday olabilecekler arasında değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Yalova’da yine İnce
Merkez yoklamasıyla belirlenecek seçim çevrelerinde de adaylar şekillenmeye başlıyor. Ağrı’da eski Devlet Bakanı Cemil Erhan, Elazığ’da Feyzi Septioğlu, Kars’ta eski milletvekili Zeki Nacitarhan, Çankırı’da Murat Atalay, Bayburt’ta Murat Bülbül, Yalova’da Muharrem İnce liste başı olacak.
Artvin’de Uğur Bayraktutan’ın liste başı olmasına, Eskişehir’de PM üyesi Gaye Usluer’in, Hatay’da milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Refik Eryılmaz, Kocaeli’de partinin belediye başkan adayı Tahsin Tarhan, Şanlıurfa’da ise eski Saadet Partili Hasan Oğul ile Bucak aşiretinden Ali Murat Bucak ve Ali Sait Bucak’ın listeye girmesi bekleniyor.