Siyaset Kurtuluş Savaşı’nın 2. adımını atacağız

Kurtuluş Savaşı’nın 2. adımını atacağız

26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşanan süreci 1930’ların Almanya’sına benzeten Kılıçdaroğlu, “Bu millet milli Kurtuluş Savaşı’nı vermişse şimdi milli Kurtuluş Savaşı’nın ikinci bir önemli adımını atacağız. Baskı kuruyorlar kimse hayır demesin diye” dedi

Kurtuluş Savaşı’nın  2. adımını atacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul’da Balkan dernekleri ve federasyonlarıyla bir araya geldi. Daha sonra “Hayırlı Üniversiteliler Platformu” toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “1930’lu yıllarda dünyada ne oluyordu? Bugünkü referanduma benzeyen bir referandum Almanya’nın gündemindeydi 1930’lu yıllarda. Hitler tek yetkili olur Almanya’da. Sonra ne oldu? 2. Dünya Savaşı. Sonra, önce Almanya sonra Avrupa ve bütün dünya kan gölüne döndü. Geldik 21. yüzyıla, Türkiye’ye. Benzer bir anayasa değişikliği gündemde.”
‘Millete güveniyorum’
“Önünüzde iki seçenek var. Bir; otoriter tek adam yönetimi. İki; parlamenter demokratik sistem olsun, insanlar düşüncelerini özgürce ifade etsinler. Bu bir siyasi parti seçimi, iktidar değişimi de değil. Bir rejim değişikliği.
Niçin biz Anayasa Mahkemesi’ne gitmedik? Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya Tamimi nedeniyle. Ne diyor Amasya Tamiminde; ‘Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ diyor. Şimdi aynı süreci yaşıyoruz. Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Ben bu milletin sağduyusuna güveniyorum. Bu milletin doğru karar vereceğine inanıyorum. Eğer bu millet milli Kurtuluş Savaşı’nı vermişse şimdi milli Kurtuluş Savaşı’nın ikinci bir önemli adımını atacağız. Baskı kuruyorlar kimse hayır demesin, hayır propagandası yapamasın diye. Bu korkunun eseridir.”

‘Kargalar bile gülmez mi?’

“Şu anda toplumun önüne getirilen anayasa değişikliği bir partinin mutfağında hazırlanmıştır. Dayatma kültürü ile gelmiştir. Bu değişikliğe göre başkan yani cumhurbaşkanı olacak, hem partinin genel başkanı olacak, ‘TBMM’de ben tarafsız davranacağım’ diye namusu ve şerefi üzerine yemin edecek. Allah aşkına kargalar bile gülmez mi? Bir partinin genel başkanı tarafsız olur mu? Ben tarafsız olmam. Sayın Bahçeli tarafsız olamaz, Binali Yıldırım tarafsız olamaz. Şu anda bir darbe süreci içindeyiz. Bütün yetkiler onların elinde.”

‘Erbakan’ın sözlerine imza’

Saadet Partisi’nce ölümünün 6. yılında Necmettin Erbakan’ı anma programı düzenlendi. Programa CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu katıldı. Kılıçdaroğlu, konuşmasında, Erbakan’ın 1996 yılında başkanlık sistemine, bütün yetkilerin tek kişide toplanmasına karşı çıktığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Erbakan, ‘Sen hem istikrardan bahsediyorsun, hem işimizi gücümüzü bırakalım, Türkiye’nin bütün rejimini değiştirelim diyorsun. Kendine gel’ demişti. Bu sözlerin altına imza atıyorum. Geleceğe güçlü bir şekilde devam etmek için, hiçbir ailenin, hanedanın, zümrenin millete hakim olmaması için biz de cumhuriyete ve demokratik parlamenter sisteme sahip çıkmalıyız” dedi.

‘Hayır’dan sonrası önemli’

CHP’nin referandum için davet ettiği Şilili reklamcı Francisco Garcia Ferrada, CHP Gençlik Kollarınca Kadıköy’de düzenlenen etkinliğe katıldı.
Burada konuşan Ferrada, referandum sürecine değinerek, “’Hayır’ oyu verdikten sonra olacaklarla bir gelecek inşa etmek lazım. Kampanyayı kazandıracak şey budur” dedi. Ferrada, “Ben bir haftadır buradayım, ‘Hayır’ oyunun ne önerdiğini anlamış değilim. Eğer bundan emin olmazsanız, ülkeye politik mesaj, hayal üretemezsiniz. Şahısların bize söylediği ‘Hayır oyu verin’ cinsinden. Bizim (Şili’de) yaptığımız ‘mutluluğun ülkeye tekrar döneceği’ şeklindeydi” diye konuştu. Ferrada daha iyi bir Türkiye için fikre sahip olmak gerektiğini vurguladı. l AA