Siyaset Lübnan ile güçlü iş birliği

Lübnan ile güçlü iş birliği

02.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüştü.

Lübnan ile güçlü iş birliği

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KARA GÜN DOSTUYUZ: Görüşmelerimizde Türkiye-Lübnan ilişkilerini kapsamlı biçimde ele aldık. İş birliği imkanlarının geliştirilmesi üzerinde durduk. Salgın şartlarına rağmen ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 80 artışla 1,8 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bu rakamı daha yukarılara taşımak amacıyla atabileceğimiz adımları ele aldık.

BEYRUT LİMANI’NIN İNŞASI: Firmalarımızın Beyrut Limanı’nın yeniden inşası dahil önemli altyapı projelerini üstlenmeye hazır olduğunu ifade ettim. TİKA, Sayda’daki Türk hastanesi dahil 2010’dan beri Lübnan’da toplam bütçesi 34 milyon doları aşan 140’tan fazla proje icra etti. TİKA’nın yanı sıra Türk Kızılay, diğer kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte Lübnan’a yönelik insani ve teknik yardımlarımızı önümüzdeki    dönemde de artırarak sürdürmekte kararlıyız. Lübnan’ın güvenlik ve istikrarına verdiğimiz önemi doğrultusunda, BM Geçici Görev Gücü UNIFIL İle katkımızı devam ettireceğiz. Turizm alanında daha fazla işbirliğine açığız.

Haberin Devamı

UÇUŞLARDA YÜZDE 20 İNDİRİM: THY, Lübnan’a daha fazla turist gelmesini teşvik amacıyla 1 Aralık-28 Şubat dönemi için Beyrut varışlı tüm uçuşlarında yüzde 20 indirim yaptı. Mayıs ayına kadar sürecek benzer bir kampanya üzerinde de çalışıyor.

Eğitim alanında da dayanışmamızı sürdürüyoruz. Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde halen 2 bine yakın Lübnanlı eğitim görüyor. Yalnızca geçtiğimiz sene 34 Lübnanlı öğrenci Türkiye burslarından faydalandı. Bu sayının daha da artırılması için işbirliğine hazırız.